Ministerstvo zdravotníctva vysvetlilo výroky Fica a Kaliňáka o covide a očkovaní

25.11.2021 09:59

Ministerstvo zdravotníctva SR reaguje na výroky členov opozičného Smeru-SD o očkovaní a vakcínach. V statuse uvádza tvrdenia Roberta Fica či Erika Kaliňáka na pravú mieru.

Nové čísla
TASR/AP

Problémy v nemocniciach

„Krajiny, ktoré dosahujú takmer 100-percentnú zaočkovanosť, majú v nemocniciach rovnaké problémy, ako máme my," vyjadril sa šéf Smeru Robert Fico. Ministerstvo na Facebooku zverejnilo graf, ktorý porovnáva stav nemocniciach a Ficove tvrdenie popiera.

Po výhradách lídra Smeru nasledovali nové výhrady vo videu Erika Kaliňáka. Ten tvrdil, že „graf je sústredený na situáciu v nemocniciach výhradne na posledný týždeň". Ministerstvo vysvetľuje, že graf bol reakciou na Ficove slová o aktuálnej situácii v nemocniciach v rôznych krajinách. "Preto sme sa na aktuálnu situáciu v nemocniciach v rôznych krajinách pozreli a porovnali ju. Z grafu je zjavné, že nie je všade rovnaká."

"Ak by sme pripravili tretí graf, za dlhšie časové obdobie, pri porovnateľnom počte prípadov, vyšiel by z toho zase ten istý príbeh: krajiny s vysokou mierou zaočkovanosti zažívajú nižší nápor na nemocnice ako krajiny s nízkou mierou zaočkovanosti," uvádza rezort.

Ako je to v Holandsku a Nemecku

„Holandsko uvádzate ako premianta, ale v nemocniciach má až 2000 pacientov s Covidom," znie ďalšie tvrdenie zo Smeru. Ministerstvo zdravotníctva priznáva, že Holandsko zažíva nápor na nemocnice a 2000 pacientov je naozaj pomerne vysoký počet. "Ale porovnajme to: V 17 miliónovom Holandsku je v nemocniciach 2000 pacientov s Covidom. V 5,5 miliónovom Slovensku ich však v nemocniciach máme viac ako 3000."

„Na grafe chýba Nemecko, pretože sa do grafu nehodilo - má veľa hospitalizácii," tvrdí Kaliňák. Rezort vysvetlil, že Nemecko chýba na grafe spolu s niekoľkými ďalšími krajinami, ktorých dáta o hospitalizácii nie sú reportované v zdroji, ktorým je ourworldindata.com. 

Ministerstvo porovnalo počet ľudí na umelých pľúcnych ventiláciach: "V Nemecku ich je 2125 a na Slovensku ich máme 269. Po prerátaní na počet obyvateľov máme zhruba dvojnásobný počet ľudí na umelých pľúcnych ventiláciach ako Nemci."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok