Pili ste už beaujolais nouveau? Spájajú sa s ním bujaré oslavy i zaujímavý príbeh

TA3 ČTK
27.11.2021 08:00

Tretí štvrtok v novembri, ktorý tento rok pripadol na osemnásteho, patrí vo Francúzsku oslave mladého vína beaujolais nouveau. Táto tradícia sa zrodila pred 70 rokmi a inšpirovala i české a slovenské oslavy Svätomartinského vína.

beaujolais nouveau
TASR/AP

Francúzi každoročne vo vinotékach a reštauráciách čakajú na polnoc zo stredy na štvrtok, aby mohli slávnostne otvoriť fľašu, a ochutnať prvú úrodu vína daného roka.

Znalcom napovie, aký ročník majú čakať

Príbeh beaujolais nouveau sa začal písať v roku 1951, keď ministerský dekrét zakázal predaj vín s kontrolovaným označením pôvodu, známy ako AOC, pred 15. decembrom. Vinárska oblasť Beaujolais, ktorá leží severne od Lyonu, sa ale vzbúrila, pretože miestni vinári nechceli každý rok čakať tak dlho, aby mohli ochutnať svoje vína.

Vinári so sťažnosťou uspeli, a mladé vína sa smeli predávať i pred týmto dátumom, avšak s podmienkou, že na nich bude jasne uvedené, že sú mladé. Práve odtiaľ pochádza spojenie beaujolais nouveau, teda mladé víno z oblasti Beaujolais.

V roku 1967 úrady zaviedli pre otvorenie predaja mladých vín pevný dátum 15. novembra, neskôr ho z praktických dôvodov zmenili na tretí štvrtok v novembri. Predajcovia a distribútori vín tak majú istotu, že slávnostná udalosť nepripadne deň, kedy mávajú zatvorené.

Beaujolais Nouveau TASR/AP

Beaujolais nouveau je mladé červené víno, ktoré ešte nestačilo dozrieť do plnej chuti. Už prvý dúšok znalcom napovie, ako kvalitný ročník môžu očakávať. Tieto vína nie sú také zaujímavé z pohľadu kvality či chuti, ide predovšetkým o zážitok spojený s otvorením sezóny. V posledných rokoch začali popri tradičných červených vznikať aj ružové mladé beaujolais.

Sviatok vína beaujolais nouveau je tiež skvelým ťahom z pohľadu marketingu a predaja. Každoročne sa mladých vín v oblasti Beaujolais stočí asi 450-tisíc hektolitrov, asi tretina všetkej miestnej produkcie. Úplna väčšina mladých vín, 85 percent, sa predá za prvých desať dní od stanoveného dátumu. Celých 40 percent sa predá do zahraničia, veľkú obľubu má víno napríklad v Japonsku, Spojených štátoch alebo vo Veľkej Británii, uviedol ekonomický web Usine Nouvelle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok