Muži sa rozchodom trápia viac ako ženy a menej vyhľadávajú odbornú pomoc, ukázali prieskumy

TA3/zm
24.11.2021 16:00

O ženách sa všeobecne hovorí ako o emotívnejších stvoreniach, keď však príde na pretras téma rozchod, aj páni sa stávajú citlivými. Dokonca o niečo viac než je to u žien, ukázali aktuálne prieskumy.

Muži sa rozchodom trápia viac ako ženy a menej vyhľadávajú odbornú pomoc, ukázali prieskumy
Pexels/RODNAE Productions

Prieskum, ktorý realizovala univerzita v Lancasteri, skúmal dáta až od 184 tisíc ľudí, ktorí sa podelili o svoje emócie súvisiace s rozpadom partnerského vzťahu. Výsledky ukázali veľké rodové rozdiely v prežívaní rozchodu a nepotvrdili, že ženy sú citlivejšie. Naopak, pri spracovaní svojich pocitov majú nad mužmi navrch.

Zlomené srdce

Stav, ktorý označujeme ako zlomené srdce, sa netýka len nežnejšieho pohlavia. Rovnako, dokonca i častejšie, ním trpia páni. Vysvetlenie vraj súvisí s tým, ako ženy dokážu svoje pocity spracovať. Zvyčajne sa neboja vyhľadať odbornú pomoc a hovoriť o tom, čo ich trápi. A to je kľúč k liečeniu zlomeného srdca.

Naopak, muži rady nechcú počúvať ani od kamarátov, ani od psychológov. Skôr hľadajú pomoc anonymne, napríklad na internete. Výskum bol podložený aj dátami zo známej platformy Reddit, kde sa chlapi na vzťahové problémy sťažujú až v dvojnásobne väčšej miere, než ženy.

Podľa odborníkov práve to však vedie k tomu, že si emócie z rozchodu v sebe držia dlhšie. Nadávanie na internete totiž nepomáha, nie je konštruktívne a rady nedostávajú páni od nikoho fundovaného, ale od ďalších láskou sklamaných chlapov.  

Rýchlejšie vyliečenie

Rozdiel sa na vzorke dobrovoľníkov ukázal aj v návrate do normálneho života po rozchode. Mužov rozpad vzťahu frustruje natoľko, že dlhšie nedôverujú ženám a majú obavy pri stretávaní sa s novou potenciálnou partnerkou. Opačne to neplatí. Ženy majú oveľa rýchlejšiu rekonvalescenciu a neboja sa hľadať si novú polovičku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok