Rozchod po rokoch: Takto to zvládnete bez partnera aj v strednom veku

TA3/ZuMa
26.5.2021 08:00

Hoci štatistiky naznačujú, že sa dnes rozpadne každé druhé manželstvo, nie je to nič príjemné, najmä nie, ak ste spolu s partnerom strávili najlepšie roky života a teraz sa obávate samoty. Poradíme vám, ako toto obdobie zvládnuť a nájsť na ňom aj určité pozitíva.

Rozchod po rokoch: Takto to zvládnete bez partnera aj v strednom veku
Pexels/cottonbro

Aj keď rozvodovosť u starších manželských dvojíc je omnoho nižšia ako u mladých párov, odchod partnera v strednom veku je o to ťažšia, že sa najmä my ženy mentálne opúšťame a predstavujeme si zvyšok života o samote.

Príčiny rozchodu v zrelom veku

Najčastejšími dôvodmi rozpadu dlhoročných vzťahov býva fakt, že dvojicu spájali len deti a tie medzičasom vyrástli a opustili rodičovské hniezdo. Známa je tiež druhá puberta, ktorá sa hlavne u mužov prejavuje okolo päťdesiatky. Zvyčajne sa k závažnému kroku odhodlá jeden z dlhoročnej dvojice až vtedy, keď má nového partnera. Smútkom, depresiami a strachom potom ostáva trpieť len ten podvedený.

Ak sa podobný scenár stane žene, po rokoch spolužitia býva navyknutá na určitý sociálny status, mužskú pomoc v domácnosti, ako aj na zabehnuté spoločenské vzťahy. Ak ženy o to všetko rozvod pripraví, desia sa najmä toho, že si budú všetko musieť vybudovať nanovo. Keď prejde prvotný šok, skutočne vás to čaká, no nemusíte sa vôbec obávať. Berte to ako možnosť reparátu, kedy si napriek veku môžete splniť všetky sny a túžby, na ktoré popri bývalom partnerovi neostal čas a priestor.

Pomôžu záľuby

Prvým krokom je podľa odborníkov odpustenie, či už partnerovi, ktorý vám to urobil, ale aj sebe samej zo zlyhania. Len tak sa vyhnete tomu, že by ste všetky porozchodové fázy prispôsobovali pomste v zmysle „veď ja mu ukážem“.

Psychológovia radia napísať si zoznam koníčkov, ktorým by ste sa rady venovali. Môže to byť niečo, po čom ste dlhšie túžili, no popri starostlivosti o domácnosť vám neostávala na to kapacita. V role opäť slobodnej ženy budete mať menej domácich povinností a priestor na záľuby si určite dokážete vytvoriť.

Pri koníčkoch môžete spoznať množstvo ľudí a vybudovať si nové priateľstvá. To neznamená, že na starých známych máte zabudnúť. Určite neprídete o všetkých, aj keď je bežné, že sa po rozchode priatelia „delia“ na dva tábory medzi expartnerov.

Nové ja

Mnoho žien sa v rokoch po rozvode zameriava aj na svoj zovňajšok. Ak to nerobíte ako pomstu partnerovi, ale skutočne túžite začať žiť aktívnejšie, zmeniť životný štýl či šatník, potom je to ďalší výborný krok.

V dnešnej dobe sú aj päťdesiatnici aktívni a atraktívni. Platí to o mužoch i o ženách, preto nie je dôvod plakať do vankúša v obave, že už navždy ostanete sama. Do nových vzťahov sa však nevrhajte po hlave, nechajte si čas, kým sa stará rana zahojí. Ak začnete znova randiť, rovnako nechcite nahradiť starého partnera novým, ale užite si aj krásne obdobie schôdzok, kedy sa nemusíte starať o pranie ponožiek a treniek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok