Rozhliadnite sa! Máme pre vás tipy na najzaujímavejšie rozhľadne v Česku

CK Satur/PR
24.11.2021 12:23

Obľúbeným cieľom prechádzok sú často rozhľadne, z ktorých si môžete užiť naplno krásy jesenných farieb. V Českej republike ich je veľké množstvo a všetky stoja za návštevu. Vybrali sme pre vás aspoň niekoľko z nich. Niektoré z rozhľadní sú architektonicky veľmi zaujímavé, iné lákajú na romantický výhľad a ďalšie zas na zaujímavé okolie. Niekde si však môžete užiť aj niečo navyše – napríklad luxusný obed vo výške či neobvyklé ubytovanie.

Rozhliadnite sa! Máme pre vás tipy na najzaujímavejšie rozhľadne v Česku
shutterstock.com

Agátová rozhľadňa

Jednou z veľmi originálnych rozhľadní je agátová rozhľadňa v Židlochoviciach na Brnensku. Tá sa nachádza na kopci Výhon a je tvorená točitým schodiskom obloženým agátovými trámami.

Osemnásťmetrová rozhľadňa je prístupná bezplatne a to nonstop, celoročne. Jej návštevu môžete spojiť s prehliadkou neďalekého zámku v Židlochoviciach, ktorý je jedným z najzachovalejších loveckých zámkov v Európe. Nachádza sa pri ňom zámocký park, ktorý je otvorený celoročne.

Rozhľadňa Doubravka

Nová dominanta Prahy 14 vyrástla v lesoparku Čihadla na Černém Mostě. Rozhľadňu Doubravka tvoria tri nohy z agátového dreva. K jej vrcholu s podestou vo výške 20 metrov vedie 98 schodov. Autorom rozhľadne je Prof. Ing. arch. Martin Rajniš a jeho tím z Hute architektúry. Nielen, že vyhliadkovú vežu pomenovali, vtlačili jej aj podobu výraznej originálnej konštrukcie, ktorej dominujú tri masívne nohy.

Rozhľadňa Doubravka. Marek Saroch, shutterstock.com

Nová rozhľadňa je súčasťou projektu Cesta k Doubravce, ktorý má za úlohu revitalizáciu turistických trás, cyklotrás a ďalších komunikácií v lokalite Čihadla.

Stezka Valaška na Pustevnách

Nadzemná panoramatická Stezka Valaška je dlhá 610 metrov, pričom lesný úsek po vežu je dlhý 390 metrov a zvyšok tvorí chodník na 22 metrov vysokú kaskádovitú vežu. Súčasťou je sklenená vyhliadková plošina a 150 metrov dlhý zavesený "himalájsky" chodník.

Stezka Valaška. shutterstock.com

Chodník medzi stromami stojí pri hornej stanici lanovej dráhy na Pustevnách, hneď kúsok od bežeckého areálu, približne 250 metrov od lanovky smerom k vrcholu Tanečnica. Súčasťou stavby je rozhľadňa s výškou 22 metrov. Najvyššie poschodie veže je vo výške 1099 metrov nad morom a za dobrého počasia je z neho možné dohliadnuť na Jeseníky či Veľkú Fatru. A keď si už pôjdete pozrieť Stezku Valašku, nevynechajte ani novo zrekonštruovaný Libušín slovenského architekta Dušana Jurkoviča.

Jurkovičova rozhľadňa

Jurkovičova rozhľadňa bola postavená v roku 2012 na Karlovom kopci v Rožnove pod Radhoštěm podľa pôvodných viac ako sto rokov starých nákresov architekta Dušana Jurkoviča nad Valašskou dedinou Valašského múzea v prírode. Výška rozhľadne je 32 metrov, pričom najvyššia vyhliadková plošina je vo výške 19 metrov.

Jurkovičova rozhľadňa. UPVISION

Zaujímavosťou stavby je to, že všetky kováčske a klampiarske práce a väčšina tesárskych prác vrátane detailov boli vykonávané ručne za použitia starých, dnes už takmer nepoužívaných pracovných postupov. Po skončení pravidelnej sezónnej prevádzky zvykne byť Jurkovičova rozhľadňa otvorená v období adventu a vianočných sviatkov. Odporúčame si však aktuálne časy otvorenia overiť na webe.

Špirálová rozhľadňa v Kobylí

V Kobylí na Břeclavsku objavíte krásnu rozhľadňu. Unikátna je predovšetkým svojím tvarom a tým, že je prístupná aj pre vozíčkarov alebo detské kočíky. Rozhľadňa vysoká 7,5 metra stojí na najvyššom bode v obci, a to Kobylím vrchu, ktorému miestni hovoria Homole, vo výške 334 metrov nad morom.

Rozhľadňa Kobylí. Czech Tourism

Rozhľadňa pripomína otvorený tunel alebo stúpajúci zatočený most. Nemá žiadne schody a je teda plne bezbariérová. Vidieť z nej budete na Pálavu a pri dobrom počasí aj na rakúske Alpy.

Rozhľadňa Na Kotli

Na vrchu Kotel pri Rokycanoch (575 m. n. m.) sa nachádza nová rozhľadňa. Architektonicky zaujímavý objekt z dreva a železa sa týči do výšky 28 metrov a ponúka panoramatický rozhľad. Ako z jedinej rozhľadne v západných Čechách si odtiaľto prehliadnete všetky pozorovateľné pohoria – neďaleké Brdy, České Stredohorie, Český les, Krušné hory a Šumavské vrcholky hôr.

Rozhľadňa na Kotli u Rokycan. Kletr, shutterstock.com

Dobre je odtiaľ vidieť aj zrúcanina hradu Radyně. Pokiaľ budete mať naozaj šťastie, mohli by ste uvidieť aj vrcholky Álp. K lepšej orientácii slúžia na vyhliadkovej plošine rozhľadne panoramatické maľované podhľady s popiskami kopcov, dediniek a miest.

Rozhľadne v mestách

Mladšia sestra Eiffelovej veže, Petřínska rozhľadňa je jedným z najobľúbenejších miest turistov aj samotných Pražanov a určite sa o nej nemusíme veľa rozpisovať. Ďalšou známou pražskou rozhľadňou – aj keď nie úplne klasickou – je žižkovská televízna veža, Tower Park Praha. Tá je najvyššou pražskou stavbou a okrem vyhliadky ponúka aj štýlovú reštauráciu a luxusné ubytovanie. Známa je tiež obrími bábätkami – sochami Davida Černého, ktoré lezú po veži.

Praha - Žižkovská televízna veža. Michal Fic, Czech Tourism

Nielen Praha má svoje rozhľadne. Veľmi zaujímavú nájdete aj v Ostrave, ide o Bolt Tower od architekta Jozefa Pleskota a podobne ako Tower Park Praha ide o multifunkčnú vežu. Umiestnenie rozhľadne je veľmi originálne – vznikla nadstavbou Vysokej pece č.1, Národnej kultúrnej pamiatky industriálneho dedičstva. Vyhliadku pokrstil špičkový atlét Usain Bolt, ktorý sa v Ostrave pravidelne zúčastňuje atletického mítingu Zlatá tretra, preto nesie veža meno tohto šprintéra, teda Bolt Tower.

Bolt Tower. Boris Renner, Czech Tourism

Viac inšpirácií na výlety do Českej republiky nájdete na www.kudyznudy.cz.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok