Kaliňák: Systém politických strán sme zabili, dôvodom je jediný volebný obvod

TA3
15.10.2021 07:00

Slovensko je jeden volebný obvod a zdedili sme ho z čias Vladimíra Mečiara. Tento systém konzervuje pri moci politikov v straníckych centrálach a odsúva na okraj zástupcov z regiónov. V parlamente sedia poslanci so stovkami preferenčných krúžkov, ktoré nezískali preto, že ich strana umiestnila na kandidátku. O téme sme hovorili s riaditeľom kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michalom Kaliňákom.

volebné ilustráky parlamentné voľby volebná miestnosť spočítavanie hlasov 1140 px ilu (SITA/Ivan Fleischer)
SITA/Ivan Fleischer

Politický systém skorodoval

Kaliňák si myslí, že na Slovensku nemáme problém zakladať strany, skôr je problém v tom, ako tým stranám dať užitočný obsah. "A to už je priestor, aby každá strana, preto aby prežila, dokázala, že nie je iba bratislavská centrála, ale je etablovaná v regiónoch," zdôraznil. Práve to je podľa Kaliňáka dôvod, aby strany prosili komunálnych lídrov, aby boli na ich kandidátkach, "aby priniesli témy, myšlienky a aby možno aj prispeli životným príbehom".

"Náš politický systém skorodoval, len nemáme odvahu si to povedať," myslí si Kaliňák. Strany podľa neho zďaleka nefungujú tak, ako by mali. Kaliňák pripomenul, že "tak, ako bol Mečiar v roku 1997 zlý, lebo zaviedol jeden volebný obvod" a neskôr mu ľudia pri protestoch chceli tento "dar vrátiť", tak postupne prišiel rok 2021 a nič sa nezmenilo. "Každá vláda, každá parlamentná strana baží z toho, že má jeden volebný obvod, a čo je najhoršie, žiadna doteraz nedeklarovala záujem to zmeniť," kritizuje riaditeľom kancelárie ZMOS.

Malý okruh okolo Bratislavy

Parlament je podľa Kaliňáka tvorený obrovskou skupinou poslancov ani nie z regiónu, ale z malého okruhu okolo hlavného mesta. "A to je ďalší z dôvodov, prečo je politika vzdialená regiónom a reálnym potrebám," myslí si. Ako príklad vybral súdnu mapu či stratifikáciu emocníc.

"My sme jediná krajina vo V4, v Európskej únii aj v Rade Európy, kde je jeden volebný obvod," podotkol Kaliňák. Napríklad v Česku funguje každý kraj ako samostatný volebný obvod. "U nás je jeden volebný obvod celé Slovensko. Preto je u nás úplne bežné, že v parlamente máme ľudí, ktorí sa vyskytli, ktorých nikto nezvolil," kritizuje. Títo poslanci sa do NR SR dostali len vďaka vysokému umiestneniu na kandidátke strany, upozorňuje.

Pri systéme krajov ako volebných obvodov sa podľa Kaliňáka musia pobiť "reálni lídri pod značkami strán", aby si sami prešli terén a ľudia ich zvolia práve preto, lebo ich poznajú a stretávajú. "Je to o interakcii, ktorá u nás nie je."

My sami sme zabili systém strán, a to toleranciou jedného obvodu, tvrdí Kaliňák. Dôkazom je podľa neho aj to, že stanovy politických strán sú u nás nastavené zhora dole. Tento model podľa neho nahráva systému "ja som v Bratislave v centrále, ja rozhodnem, a ja viem, čo je najlepšie vo Svidníku alebo v Hornej Šebastovej".

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok