Situácia v martinskej nemocnici je vážna. Nezostala im už ani jedna voľná umelá pľúcna ventilácia

TA3 TASR
20.11.2021 18:49

Situácia v Univerzitnej nemocnici Martin je veľmi vážna, umelé pľúcne ventilácie má obsadené na sto percent. Celková obsadenosť lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19 v Univerzitnej nemocnici Martin je 88 percent. Po návšteve martinskej nemocnice to v sobotu oznámil premiér Eduard Heger.

Predseda vlády uviedol, že reprofilizácia v martinskej nemocnici je aktuálne na úrovni jednej štvrtiny, čo je viac ako v druhej vlne. "Delta má rýchlejší nábeh, je agresívna, spôsobuje to väčší tlak na nemocnice. Preto som vďačný všetkým lekárom, zdravotníkom a sestrám, ktorí tu odovzdávajú svoje posledné sily, je to veľká obeta," skonštatoval Heger.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zdôraznil, že v Martine videli rovnaký trend ako v popradskej nemocnici, ktorú v sobotu navštívili. "Rýchly nástup, hlavne neočkovaní pacienti, v priemere 89 percent ľudí na všetkých umelých pľúcnych ventiláciách je neočkovaných," povedal. 

Tí, ktorí sú zaočkovaní, sú podľa ministra de facto na sto percent chránení. Zdôraznil, že na umelých pľúcnych ventiláciách sa zaočkovaní dostavajú v prípade, že majú aj iné veľmi ťažké ochorenia mimo Covid-19. Jediné, čo podľa neho pomôže poraziť Covid-19, je vakcinácia.

Podľa medicínskeho riaditeľa Univerzitnej nemocnice Martin Dalibora Murgaša nemocnica aktuálne prechádza veľmi ťažkým obdobím. "Naša nemocnica patrí k tým, ktoré sú najzaťaženejšie pacientmi s ochorením Covid-19. Museli sme reprofilizovať viac, ako bola definovaná maximálna kapacita, momentálne je to 144 lôžok, z ktorých 128 je obsadených," konkretizoval Murgaš s tým, že pre všetkých je to mimoriadne ťažké.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok