Sabaka je za povinné očkovanie: Inak prídu ďalšie vlny, imunita po prekonaní nie je večná

TA3
23.11.2021 13:08

Nemocnice sú preplnené, plánované výkony sa odkladajú, zdravotníci sú vyčerpaní, reštaurácie, hotely a služby sú na kolenách a nad očkovanými aj neočkovanými visí hrozba lockdownu, napísal na Facebooku infektológ Peter Sabaka s tým, že z desiatok úmrtí denne bude čoskoro viac než sto. Podľa Sabaku sa treba vážne zamyslieť nad povinným očkovaním.

Nové čísla
TASR/Michal Svítok

Podľa Sabaku už nemá význam hovoriť o tom, "či očkovanie funguje alebo nefunguje a ako funguje". "Jednoznačne vidíme že funguje. Máme na to štúdie ktoré to dokazujú, vidíme to podľa skladby pacientov v naších nemocniciach a samozrejme, aj pri porovaní krajín z hľadiska očkovanosti a hospitalizácií a úmrtí," vysvetlil lekár.

Upozorňuje, že cestou plošného očkovania sa vybrali všetky krajiny na západ od Slovenska a vydajú sa ňou aj tie východné. "My sa za cenu veľkých obetí na životoch, zdraví a ekonomike už nejako z tej tretej vlny vymotáme, ale ak sa nepreočkujeme tak ako Portugalsko, príde časom aj štvrtá vlna a po nej možno aj piata. Prečo? Pretože imunita po prekonaní Covid-19 sa tiež časom vytráca," konštatuje lekár.

Sabaka priznal, že hoci doteraz podporoval dobrovoľné očkovanie, v súčasnej situácii zmenil názor. V statuse píše, že sa treba vážne zamyslieť nad povinným očkovaním. 

Sabaka bol podľa svojich slov presvedčený, že nebude ťažké ľudí presvečiť o výhodách očkovania. "Nerátal som s tak silnou antivax kampaňou a už určite nie s tým, že bude mať takú podporu z parlamentu. Naivne som si myslel, že hoci aj ten, komu sa neštíti kradnutie, nebude mať svedomie vedome posielať ľudí na smrť," napísal lekár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok