Rozhorčená prezidentka po návšteve Ružinovskej nemocnice: Boj s covidom prehrávame

TA3
23.11.2021 11:19

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok spoločne s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským navštívili Univerzitnú nemocnicu Bratislava v Ružinove. Boli sa pozrieť na covidovom oddelení a vyjadrili podporu lekárom a zdravotníkom.

Prezidentka po návšteve nemocnice vyhlásila, že Slovensko je najhoršie na svete v počte novoinfikovaných koronavírusom na milión obyvateľov. "Potrebujeme prestať tliachať o covide," uviedla s tým, že prehrávame boj s covidom. Podľa nej treba zastaviť šírenie bludov o covide. "Neviem, čo viac ešte treba urobiť preto, alebo čo viac ešte treba počuť alebo vidieť na to, aby sme zmenili prístup. Čo viac treba vidieť ako preplnené nemocnice, ako ľudí, ktorí zomierajú na pľúcnej ventilácii a väčšina z nich sa už domov nevráti. Čo viac treba vidieť ako vyčerpaný zdravotnícky personál. Čo viac treba vidieť ako ľudí, ktorí zomierajú s inými diagnózami pretože sa kapacitne na nich nedostane. Čo viac ešte potrebujeme počuť, ako že sme so svojím prístupom najhorší na svete," vyjadrila sa Čaputová. 

Lockdown je nepopulárny, ale potrebný

Rešpektuje návrh odborníkov na lockdown, pretože sme na tom tak zle, že sa tieto opatrenia musia dotknúť všetkých obyvateľov. "Áno, je to nepopulárne opatrenie, ktoré je ale absolútne nevyhnutné," myslí si. Zároveň rozumie frustrácii ľudí, ktorí doteraz dodržiavali všetky opatrenia a dali sa zaočkovať. Dodala, že dúfa, že zodpovedný prístup ľudí bude zohľadnený, keď prejde to najhoršie. 

Naopak nerozumie tomu, ako ešte aj v takejto ťažkej situácii môžu byť zdravotníci a lekári vystavovaní nenávisti a vyhrážkam. Pripomenula, že sú to práve oni, ktorí sa snažia zachraňovať ľudské životy. "Moja nekonečná vďaka a úcta patrí každému zdravotníkovi, ktorí sa snaží pomáhať," dodala.

Lekári bojujú za zachovanie zdravotníctva

Rovnako reagoval aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý sa tiež lekárom poďakoval za ich prácu. Pripomenul, že každý deň bojujú za zachovanie zdravotníckeho systému. 

Riaditeľ nemocnice Roland Schaller pripomenul, že v nemocnici pracujú matky, ktoré sa boja o zdravie svojich detí, a tiež muži, ktorí sa starajú o svoje rodiny. Poďakoval sa im preto za ich prácu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok