Matovič predstavil nové odvody pre živnostníkov, radikálne zmenil paušálnu daň

TA3
22.11.2021 16:33

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič vystúpil na ďalšej tlačovej besede venovanej daňovým reformám. Tentokrát sa zameral na zdaňovanie živnostníkov.

Kým dva milióny zamestnancov na Slovensku odvedú štátu spolu 16 miliárd eur, samostatne zárobkovo činné osoby, ktorých je 400-tisíc, odvedú spolu 0,8 miliardy eur, ozrejmil Matovič. Na zamestnanca tak vychádza 8000 eur, na živnostníka 2000 eur ročne. Matovič zhodnotil, že na financovaní štátu sa živnostníci podieľajú v oveľa nižšej miere.

Samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré si účtujú reálne výdavky, by mali podľa Matoviča po novom odvádzať zo svojho zárobku 29-percentný odvod a takisto daň 19 percent. Živnostníci, ktorí platia sociálne odvody, doteraz podľa ministra odvádzali štátu od 35 do 47 percent. "Z intervalu 35 až 47 percent bude jedna sadzba, rovné zdanenie 37,2 percenta," vysvetlil Matovič. Živnostníci, ktorí doteraz odvádzali 47 percent, si tak výrazne polepšia, zdôraznil minister.

Ako alternatíva voči paušálnym výdajom by mala fungovať paušálna daň vo výške 29 %. Oproti doterajším 60 percentám ide o radikálnu zmenu. Týka sa to živnostníkov, ktorí si "nemajú čo účtovať". "Nie je to daň, je to de facto daň aj všetky odvody," vysvetlil minister. Tí živnostníci, ktorých reálne výdavky zodpovedali tým, ktoré účtovali, teda sa blížili 60 percentám, by teda vďaka reforme podľa Matoviča výrazne ušetrili. "Tí živnostníci, ktorých reálne výdavky boli na hony vzdialené tomu, čo účtovali cez paušálne výdavky, lebo nemali žiadne, samozrejme, že tí by zaplatili trochu viac," vysvetlil.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok