Káva a jej najsilnejší účinok. Po prebudení ju pijete zbytočne

TA3/bd
22.11.2021 09:00

Pre mnohých z nás nezačína deň bez horúcej šálky kávy. Aby sa však maximalizovali jej energizujúce účinky, najlepší čas na jej konzumáciu nie je hneď po prebudení. Ak je káva nevyhnutnou súčasťou vašej rannej rutiny alebo ju používate, keď sa potrebujete viac sústrediť, nepite ju hneď ráno. Tu sú dôvody...

Káva a jej najsilnejší účinok. Po prebudení ju pijete zbytočne
FreePik

Najlepší čas na kávu

Káva obsahuje kofeín, každý stimulant dokáže zvýšiť hladinu kortizolu. Kortizol je hlavným stresovým hormónom tela a okrem iných funkcií pomáha regulovať náš metabolizmus, imunitný systém a hladinu cukru v krvi. Naše hladiny kortizolu prirodzene stúpajú a vrcholia asi 30 až 45 minút po prebudení – a keďže kortizol stimuluje náš metabolizmus, vedie k väčšej energii a bdelosti počas tejto časti dňa. Aby ste sa vyhli veľkému nárastu kortizolu, dajte si prvú šálku kávy až hodinu po prebudení.

kava FreePik

Pred cvičením

Mnohí ľudia sa na kávu obracajú, keď potrebujú extra energiu, napríklad pred cvičením. Účinok kávy pocítite pomerne skoro po jej vypití. Takže, ak chcete podporiť tréning alebo máte dôležitú prácu, odporúčame vám dať si šálku kávy 30 minút predtým. Dať si kávu pred tréningom pomáha pred aj počas cvičenia tým, že vám dodá viac energie, pomôže vám so sústredením a koordináciou a znižuje vnímanie bolesti.

Po nekvalitnom spánku

Káva je obľúbeným pomocníkom vždy, keď sa potrebujete viac sústrediť pred dôležitou úlohou, napríklad pred testom alebo veľkou prezentáciou v práci. Môže sa to hodiť aj vtedy, keď vám chýba spánok. Množstvo kofeínu, ktoré je potrebné na to, aby ľudia s nedostatkom spánku mali pocit, že sa vyspali celú noc, je:

  • 200 miligramov (alebo asi 2 šálky kávy) hneď, keď sa zobudíte
  • 200 ďalších miligramov o 4 hodiny neskôr

kava FreePik

Koľko kávy by ste mali vypiť?

Odporúča sa prijať do 400 miligramov kofeínu denne, čo sú asi 4 šálky. Ľudia, ktorí sú citliví na kofeín by ho mali zo stravy vylúčiť. Odporúčame, aby ste si dali maximálne 2 šálky kávy a potom radšej zelený čaj alebo matcha. Príliš veľa kávy môže viesť k nevysvetliteľnej úzkosti, nespavosti, vysokému kortizolu a nervozite.

Dôležité je aj to, či si dáte kávu nalačno alebo nie. Skombinujte kávu s vyváženým jedlom bohatým na bielkoviny a tuky, aby sa kofeín uvoľnil pomaly. Kofeín nalačno môže zvýšiť kortizol a spôsobiť problémy s cukrom v krvi.

Info: Príliš veľa kortizolu môže negatívne ovplyvniť váš imunitný systém a krvný tlak.

kava FreePik

Najhorší čas na pitie kávy

Kvalitu spánku môže ovplyvniť aj káva neskôr počas dňa. Kofeín má schopnosť zvýšiť výkon, ale jedným z vedľajších účinkov kofeínu je nedostatok spánku. Pitie kávy pred popoludním je najlepšie, ak ste citliví na kofeín. Káva má dlhý polčas rozpadu, čo znamená, že vášmu telu trvá dlho, kým sa z nej vyčistí. Ak máte problémy so spánkom, skúste piť kávu (a akýkoľvek kofeín) pred poludním.

caj kava FreePik

Záleží na druhu kávy?

Káva sa spája so zdravotnými výhodami, ako je lepšie sústredenie, menej zápalov, dlhovekosť a zlepšenie zdravia srdca. Aby sa maximalizovali tieto potenciálne výhody, ľahká a stredne pražená káva má viac polyfenolov, čo sú rastlinné zlúčeniny s antioxidačnými účinkami. Cieľom je skutočne zamerať sa len na kvalitnú kávu. Svetlá a stredne pražená káva, ktorá má viac polyfenolov, môže ponúknuť najviac zdravotných výhod. 

Témy: Kortizol Káva
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok