Kedy piecť s alobalom a kedy s papierom na pečenie? Tretina žien ich používa nesprávne

TA3/zm
23.11.2021 08:00

Kuchyňa správnej gazdinky sa nezaobíde ani bez jedného. Rolka s alobalom a papierom na pečenie je neodmysliteľnou súčasťou varenia alebo skôr pečenia, no pritom 20 percent žien ich nepoužíva vhodne.

Kedy piecť s alobalom a kedy s papierom na pečenie? Tretina žien ich používa nesprávne
Pixabay

Poznáte medzi nimi rozdiel? Ak si nie ste isté, ktoré pokrmy budú lepšie pripravené s alobalom, a ktoré zas na papieri na pečenia, raz a navždy to rozlúskneme.

Alobal dokonale odoláva vysokým teplotám, preto je ideálny, aj keď pečieme pri teplote vyššej ako 200 stupňov. Všeobecne sa dá povedať, že jedlo je vďaka nemu chrumkavejšie. Papier na pečenie zas slúži na to, aby sa jedlo rovnomerne prepekalo, a v prípade krehkých jedál ako sú koláčiky, nelámalo. Poďme však do praxe, ku konkrétnym jedlám.

Zelenina v alobale

Ak obľubujete grilovanú zeleninu, mimo jarnej a letnej sezóny si ju možno pripravujete v rúre. Alobal je na to ideálny. Trik však je, že ho najskôr potriete trochou oleja, až potom doň zabalíte zeleninu. Podľa toho, aký chcete dosiahnuť výsledný efekt, alobal buď na konci pečenia odokryjete a získate chrumkavo opečenú zeleninku, alebo ho ponecháte po celý čas v rúre a zelenina bude mäkká a šťavnatá.

Na mäso dve vrstvy

Pri alobale ostávame aj v prípade prípravy mäsa. Opäť funguje ako tepelná izolácia, a keď chcete najmä pri kuracom alebo morčacom mäse docieliť šťavnatosť, použite rovno dve vrstvy alobalu. Do spodnej urobte napríklad vidličkou dierky, aby prúdil do vnútra vzduch. Vrchnú vrstvu alobalu ponechajte zakrytú a odstráňte ju na poslednú polhodinu prípravy.

Alobal Pixabay

Ryby raz tak, raz inak

Zelenina a tradičné mäso vás zrejme v príprave neprekvapili, ale väčšina žien aplikuje alobal aj na ryby. A nie vždy je to lepšia voľba. V tomto prípade totiž závisí od druhu, ktorý sa chystáte upiecť.

S papierom na pečenie nestratí šťavu a oveľa viac nasiakne koreniny. Papier totiž bráni odparovaniu vlhkosti, čo sa hodí najmä pri rybích filetách ako je napríklad populárny losos. Inak postupujte podobne ako pri mäse. Naporcované ryby do papiera celé zabaľte ako balíček a až posledných tridsať minút ho roztvorte.  

V prípade, že máte rybku celú, aj so šupinami, alobal bude na pečenie vhodnejší, pretože vďaka nemu získate chrumkavý vrch.

Alobal aj na koláče

Papier na pečenie v každom z nás evokuje najmä koláče, obzvlášť v tomto predvianočnom období. Vďaka nemu budú akékoľvek sušienky a krehké pečivo rovnomerne prepečené. Keby ste ich pripravovali na alobale, doslova by vám zhoreli. Avšak to neznamená, že striebornú fóliu pri koláčoch nemôžete využiť nikdy.

Aby sa papier na pečenie nešmýkal po plechu, používali gazdinky roky trik s pár kvapkami oleja, vďaka ktorým sa papier k plechu pekne prilepí. Postačí však aj obyčajná voda a plech aspoň nebudete musieť toľko čistiť. Skúste ešte jeden trik, a to pokrčiť papier pred pečením v rukách a potom ho vďaka vode na plechu dorovna vystrieť. Pečivo je po takomto kroku jemnejšie.

Papier na pečenie používajte vtedy, keď koláč drží tvar, alobal zas vtedy, keď máte tuhé cesto, ktoré by poza okraje papiera pretieklo. V takom prípade vyrobte zo striebornej fólie niečo ako vaničku. Pri niektorých druhoch koláčov je to jednoduchšie s alobalom ako keby ste plech mastili a vysypávali múkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok