Škrupiny z orechov nevyhadzujte, dajú sa ešte využiť od bielenia zubov po čaj na prechladnutie

TA3/zm
10.11.2021 08:00

Sezóna orechov je v plnom prúde a počas jesenných a zimných večerov, kedy sa skoro stmieva, ich budeme postupne lúskať. Ich jadro je primárnym produktom, ktorý využívame, ale škrupinky zvyčajne končia v koši. Pritom je to veľká škoda, dajú sa ešte výborne využiť, a to nielen z vlašských orechov, ale aj pistácií alebo arašidov.

Škrupiny z orechov nevyhadzujte, dajú sa ešte využiť od bielenia zubov po čaj na prechladnutie
Pixabay

Orechové škrupinky sú zväčša považované za odpad, ale vedia byť výborným sekundárnym produktom orechov. Pozrite sa spolu s nami na ich všestranné využitie. Prím hrajú u nás najdostupnejšie vlašské orechy, ale druhú šancu môžu dostať aj škrupinky z iných druhov.

Dekorácie z orechov

Táto téma je nekonečná. Dekorácie z orechových škrupiniek, či už vlašských alebo pistácii, sú dobre známe. Ak máte deti, skúste na internete nájsť zaujímavé nápady na DIY projekty, ktoré môžete doma spoločne vyskúšať. Hranice možností sú nekonečné, od ozdobenia adventných vencov cez výrobu bižutérie, napríklad zo škrupiniek pistácii.  

Čaj proti prechladnutiu

Lúskali ste vlašské orechy? Škrupinky si odložte, a ak prechladnete, ešte sa vám zídu. Stačí desať kúskov na noc zaliatych pol litrom horúcej vody a ráno máte pripravený čaj, ktorý vaše priedušky a dýchacie cesty ocenia. Takýto čaj, pokojne ochutený aj medom a citrónom, je zároveň skvelým zdrojom jódu.  

Vlašské orechy Pexels/Dmitry Demidov

Bielenie zubov

Prírodných spôsobov, ako si vybieliť zuby, je neúrekom. Ak máte doma dostatočne silný mlynček, aby škrupiny dokázal pomlieť na prášok, skúste ho následne použiť na zuby. Stačí tento prášok povariť s pár lyžicami vody tak, aby vznikla pasta, ktorú bude používať na dentálnu hygienu. Stačí raz za týždeň po päť minút a o krátky čas sa budete tešiť z bieleho úsmevu.

Arašidy pre mačky

Ako bonus, kde všade sa dajú využiť škrupiny z orechov, pridávame tento tip zo z vylúskaných arašidov. Ak vám z nich ostane odpad, môžete ho využiť pre mačky do vnútornej toalety. Výhodou je, že arašidové škrupinky majú tendenciu pohlcovať pachy.       

Témy: čaj
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok