Režim OTP sa už vo firmách kontrolovať môže, zamedziť vstup však ešte nie

TA3 TASR
21.11.2021 17:10

Firmy a zamestnávatelia už môžu kontrolovať, či sú ich zamestnanci zaočkovaní, prekonali ochorenie Covid-19 alebo či majú negatívny PCR alebo antigénový test. Od pondelka 22. novembra však ešte nemôžu svojim pracovníkom zamedziť vstup na pracovisko, ak sa jedným z dokladov nepreukážu.

práca zamestnanie firma priemysel 1140px (SITA/Radoslav Maťaš)
SITA/Radoslav Maťaš

To umožní až vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá vyjde v najbližších dňoch. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Ak sa po vydaní vyhlášky zamestnanci nepreukážu niektorým z uvedených potvrdení, nebudú môcť nastúpiť do práce a zároveň to bude považované za prekážku na strane zamestnanca, čiže nebudú mať nárok na mzdu a zároveň ani na kompenzáciu mzdy zo strany štátu," vysvetlila Eliášová.

Vyhláška bude podľa ministerstva vyžadovať na vstup na pracovisko potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní Covid-19. Alternatívou bude negatívny PCR alebo antigénový test, prípadne test či samotest absolvovaný priamo u zamestnávateľa. Ministerstvo zdravotníctva podľa hovorkyne intenzívne rokuje s rezortmi práce a hospodárstva o spôsobe kompenzácie pre zamestnávateľov, ktorí sa rozhodnú zabezpečovať testovanie svojich zamestnancov. "Do úvahy pripadajú možnosti finančnej kompenzácie alebo poskytnutie testov zamestnávateľom," dodala.

O dátume zverejnenia a účinnosti vyhlášky, ako aj o spôsobe spolupráce so zamestnávateľmi a uvedením podmienky OTP pre zamestnancov do praxe budú podľa Eliášovej zainteresované inštitúcie bezodkladne informovať verejnosť, zamestnávateľov a samosprávy. Podľa Covid automatu má na vstup do zamestnania v červených, bordových a čiernych okresoch platiť režim OTP (očkovaný-testovaný-prekonaný).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok