Plošné povinné očkovanie v Rakúsku je novinka, vraví Klus. Za odmietnutie budú hroziť tresty

TA3
19.11.2021 13:36

Rakúsko zavádza po rekordnom počte nových prípadov nákazy koronavírusom plošný lockdown, ktorý sa začne v pondelok. Platiť bude pre nezaočkovaných, ale aj zaočkovaných. O tom, či sú správy o prísnom rakúskom lockdowne prekvapením a či je to cesta, ktorou sa budú uberať aj ďalšie krajiny, sme sa rozprávali so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Martinom Klusom.

Klus potvrdil, že rovnako ako slovenská vláda, aj tá rakúska avizovala sprísňovanie opatrení. Hoci bol najskôr v hre lockdown pre nezaočkovaných, nakoniec sa naši susedia rozhodli pre celkový lockdown. „Lockdown bude mimoriadne prísny. Niečo také si v našich podmienkach ani nevieme predstaviť,“ myslí si Klus. Podľa neho bude v Rakúsku platiť v podstate zákaz vychádzania s výnimkou určitých športových aktivít, nákupov v esenciálnych obchodoch. Zároveň sa rušia aj všetky kultúrne a športové podujatia.

Keďže napätá situácia vládne aj v ďalších európskych krajinách je možné, že sa pre podobný prístup rozhodnú aj vlády iných štátov. Podľa Klusa má k tomu aktuálne najbližšie Česká republika.

Za odmietnutie očkovania hrozí trest

Okrem prísneho lockdownu prišlo Rakúsko ako vôbec prvá krajina v Európe s povinným očkovaním všetkých dospelých starších ako 18 rokov. Ak sa Rakúšania tohto očkovania, ktoré by sa malo začať 1. februára 2022, nezúčastnia, budú im hroziť vysoké pokuty alebo dokonca trest odňatia slobody, informoval Klus. Podľa jeho slov všetky krajiny Európske únie teraz budú čakať na podrobnejšie informácie od rakúskeho kancelára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok