Bizarné zákony o jedlách: Kde vo svete majú ženy zakázané jesť čokoládu a lízať zmrzlinu?

TA3/zm
20.11.2021 10:00

Pri niektorých zákonoch nám neostáva nič iné, len sa chytiť za hlavu a položiť si otázku, kto ich vymyslel. Zhromaždili sme bizarnosti, ktoré sa týkajú gastronómie.

Bizarné zákony o jedlách: Kde vo svete majú ženy zakázané jesť čokoládu a lízať zmrzlinu?
Pixabay

Ak si cez víkend pochutnávate na rôznych dobrotách, buďte vďační, že ste na Slovensku. Niekde vo svete si totiž nemôžete dať ani len žuvačku alebo čokoládu.

Amerika bez kinder vajíčok

Gastromapu bizarností začnime v Amerike, ktorá je známa nezdravým životným štýlom, no niektoré ich zákony tak vôbec nevyzerajú. Za veľkou mlákou napríklad nenájdete žlté slivky mirabelky, pretože je skrátka v celej krajine zakázaný ich dovoz. S melónmi je zas problém v parkoch Indiany. Ich ostrá šupka vraj trhá obaly v smetných nádobách, a tak jednoducho zakázali ich konzumáciu.

Američania dbajú aj na bezpečnosť detí, preto nikde nezoženiete kinder vajíčko. Hrozí vraj riziko udusenia malou hračkou. Kto vie, čo hrozí nohaviciam, keďže v Alabame zas zaviedli zákon o zákaze nosenia zmrzlinového kornútku vo vreckách...

Zákazy pre mäsožravcov

Milujete kačaciu pečeň, zabíjačku alebo obyčajné hovädzie. Pre nás úplné bežné jedlá nie sú vôbec samozrejmosťou všade na svete. V americkej Louisiane sú všetky zabíjačkové pochúťky ako jaterničky či krvavničky zakázané. Dôvodom je, že obsahujú krv a z hygienických dôvodov radšej vydali zákaz ich konzumácie.

V spojených štátoch si málokde pochutnáte aj na Foie Gras, teda kačacej pečeni. Dôvodom je prekrmovanie vtákov, ktoré týmto chceli zákonodarci eliminovať.

V americkom štáte Georgia si však môžete dať aspoň vyprážané kura, ale jesť ho podľa zákona môžete len rukami, nie príborom. Hovädzie mäso zas na jedálnom lístku nenájdete v Indii, pretože krava je pre nich posvätné zviera.

Žuvačka na ceste Pixabay

Zákony obmedzujúce dobroty

Všade na svete je bežné osviežiť si dych žuvačkou, ale v Singapure veru nie. Za žuvanie môžete dokonca dostať mastnú pokutu. K zákonu pristúpili v tejto krajine kvôli nadmernému znečisteniu ulíc po vypľutí žuvačky.

Čo však viedlo v Británii k nasledovnému zákazu, to skutočne netušíme. Ženy nemôžu jesť v mestskej doprave čokoládu! Ale doma si ju môžu dať pokojne.  

A ešte jedna špeciálna ženská dobrota, a tou je víno. V meste La Paz v Bolívii nemajú vydaté ženy povolené vypiť viac než jeden pohár vína. Slobodné sa môžu opíjať koľko chcú.

Talianske zákazy na verejnosti

Hoci je Taliansko po celom svete preslávené svojou gastronómiou, predsalen aj v tejto krajine existujú rôzne smiešne zákony týkajúce sa jedla. V turisticky obľúbenom Ríme je zakázané jesť sendvič na verejnosti a v meste Trapani zas na verejnosti nemôžete lízať zmrzlinu. A keby ste v tejto krajine, konkrétne v meste Ferrata, pracovali v továrni na syr, tak by ste ani za nič na svete nemohli zaspať. Inak by ste šli do väzenia, pretože Taliani majú k syru priam posvätný postoj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok