Zbohom, Meky. So Žbirkom sa do Prahy prišli rozlúčiť Peteraj, Lučenič, Skrúcaný aj Čaputová

TA3
19.11.2021 10:28

Posledná rozlúčka so spevákom, skladateľom, ale aj propagátorom hudby doma a v zahraničí Miroslavom "Mekym" Žbirkom sa konala v Prahe, kde dlhé roky žil. Do krematória Strašnice sa prišli rozlúčiť mnohé osobnosti vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej.

Na poslednej rozlúčke s Mekym Žbirkom sa ako prvý všetkým zúčastneným prihovoril Juraj Čurný, ktorého si vybral samotný umelec. Vo svojom príhovore Čurný zdôraznil, že odišiel človek, ktorý sa stal súčasťou životov mnohých ľudí. Nielen tých, ktorí ho osobne poznali, ale aj tých, ktorí si obľúbili jeho piesne. Nezabudol pripomenúť, že Meky bol vždy slušný a ochotný pomôcť.

"Prichádzame o jeden zo symbolov slušnosti, poctivosti a prajnosti. Politeness (slušnosť) – to anglické slovo, ktoré dostal do vienka od svojej matky – je v origináli, aj v akomkoľvek preklade, leitmotívom celého jeho života. Slušnosť v sebe (Miro) prirodzene mal a okolo seba ju aj šíril. Bola to slušnosť, ktorú si netreba zamieňať so servilnosťou a slabosťou. Slušnosť je v súlade so slobodou prejavu," povedal Čurný. "Odpočívaj v pokoji, priateľ môj," dodal na záver Čurný.

Posledné zbohom prišlo dať Mekymu okrem prezidentky Zuzany Čaputovej množstvo známych osobností. Medzi smútiacimi nechýba Laco Lučenič, Kamil Peteraj, Jožo Ráž, Juraj Jakubisko s manželkou Deanou, Štefan Skrúcaný, Petr Janda, Václav Neckář a ďalší. 

Pohreb Mira Žbirku Profimedia

Pred budovou krematória bola nainštalovaná veľkoplošná obrazovka. V smútočnej sále malo byť prítomných zhruba 200 pozvaných hostí. Prví smútoční hostia sa začali na mieste schádzať zhruba hodinu pred oficiálnym začiatkom pohrebu. 

Na úvod rozlúčky zaznela pieseň Jesenná láska, po ktorej nasledovala pieseň All You Need Is Love od skupiny The Beatles. Okrem nej si prítomní vypočuli aj ďalšie Žbirkove hity, napríklad Fair play z roku 2015. 

"Ray Davies zo skupiny The Kinks pochádzal z londýnskej štvrte Muswell Hill, kde sa v pube stretli aj Mekyho rodičia," spresnil ďalší smútočný rečník Jan Vedral, autor Mirovej životopisnej knihy. "Meky bol ojedinelým prípadom toho, že aj v najvyššom poschodí šoubiznisu sa dá toľko rokov – naprieč režimami – existovať slušne, bez podliezania, gentlemansky, s vlastnou víziou a vlastnými pesničkami bez toho, aby človek stratil tvár a relevanciu," povedal Vedral.

Po týchto slovách zaznela skladba Čo bolí, to prebolí, ktorú Meky naspieval s českou speváčkou Marthou. Po nej zaznela kultová Balada o poľných vtákoch, ktorej text Žbirkovi napísal textár Kamil Peteraj. Po tejto skladbe sa v smútočnej sále ozval potlesk, počas ktorého sa zatiahla čierna opona. Smútočný obrad sa skončil zhruba po 40 minútach.

Juraj Čurný na poslednej rozlúčke s Mirom Žbirkom. Profimedia.sk

Slávny už od šestnástich

Bol legendou slovenskej hudobnej scény, viacnásobným Slávikom a od roku 2006 členom Siene slávy na Slovensku. Žbirka je hudobníkom, ktorého albumy vydávané od polovice 80. rokov dosahovali niekoľkostotisícové náklady a absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí. Zomrel vo veku 69 rokov, správa sa objavila na jeho profile na sociálnej sieti 10. októbra. 

"Bol hospitalizovaný so zápalom pľúc, ktorý sa skomplikoval," uviedol manažér speváka Rado Mešša. "Je to veľmi nečakané, prekvapujúce, šokujúce... Mal množstvo plánov - koncepty, nahrávanie albumov, skladanie nových pesničiek," komentoval jeho predčasný odchod.

Jožo Ráž na poslednej rozlúčke s Mirom Žbirkom. ČTK

Miroslav Žbirka sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave rodičom Šimonovi Žbirkovi a Angličanke Ruth Galeovej, ktorí sa v roku 1943 zoznámili v Londýne. Prvú gitaru zdedil po bratoch, prvé akordy ho naučil brat Tony. Meky začínal svoju úspešnú dráhu už keď mal pätnásť rokov. Byť známym už v šestnástich v tej dobe bolo malým zázrakom. Spolu s prvou zostavou Modusu pravidelne koncertovali vo Véčku, ktoré bolo centrom hudobného diania.

V roku 1976 obnovili Žbirka s Jankom Lehotským skupinu Modus a prišla prvá úspešná štvorročná etapa. V júni 1977 vyhrali Bratislavskú lýru so skladbou Úsmev. Žbirka bol za éry Československa prvým slovenským Zlatým slávikom za rok 1982, keď preskočil Karla Gotta. Rok nato bol za Gottom druhý. 

Úspešný celé dekády

Meky slávil úspechy aj v nasledujúcich dekádach, dokladujú to albumy Samozrejmý svet z roku 1994 a Mekky z roku 1997. V októbri 2001 vydal úspešný Modrý album. Za roky 2002, 2004 a 2005 bol slovenským Zlatým slávikom.

V auguste 2012 prišiel Žbirka prvýkrát do slávneho londýnskeho štúdia Abbey Road, kde nahral dve piesne Love Shines a In The Sun. K životnému jubileu – šesťdesiatinám - vyšiel 15. októbra 2012 Miro Žbirka – Complete Box. V októbri 2015 predstavil v Prahe aj Bratislave nový dvojalbum Miro, ktorý nahrával v Abbey Road.    

Z prvého manželstva má Meky dcéru Denisu. V roku 1988 sa oženil druhýkrát, s manželkou Katkou majú dcéru Lindu a syna Davida. Manželka mu zároveň robila aj manažérku. Minulý rok v lete mal slovenskú premiéru filmový dokument Meky režiséra Šimona Šafránka. Snímka predstavuje Žbirku zblízka a vznikala takmer dva roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok