Krvácanie z bradavky nie je také nebezpečné, ako z kože prsníka

TA3/bd
18.11.2021 09:06

Krvácanie z prsníkov môže mať množstvo príčin, vrátane dojčenia a zmien súvisiacich s vekom. V niektorých prípadoch môže byť tento príznak signálom vážneho zdravotného stavu. Krvácanie z bradavky je menej znepokojujúce ako krvácanie z kožnej lézie prsníka.

Krvácanie z bradavky nie je také nebezpečné, ako z kože prsníka
FreePik

Krvácajúce bradavky pôsobia hrôzostrašne, ale základná príčina je zvyčajne nerakovinová a ľahko riešiteľná. Naproti tomu krvácanie z kožnej lézie alebo hrčky v prsníkoch pravdepodobne naznačuje vážnejší problém.

1. Boľavé bradavky v dôsledku dojčenia

Citlivé bradavky sú bežný prejav počas prvých dní dojčenia. Ak však dieťa nie je počas dojčenia správne polohované alebo ak má problémy s prisatím, môže to spôsobiť pomliaždenie a popraskanie matkiných bradaviek alebo dokonca ich krvácanie.

Neignorujte tieto príznaky. Bolesť počas dojčenia môže naznačovať problémy s polohou dieťaťa, ale môže byť aj príznak infekcie prsníka. K tomu môže dôjsť, ak sa baktérie dostanú do prsníka cez odretú alebo popraskanú kožu. Ak sa u vás vyskytne horúčka, príznaky podobné chrípke a bolesť prsníkov, čo najskôr navštívte lekára.

dojcenie FreePik

2. Benígny intraduktálny papilóm

Intraduktálny papilóm je nerakovinový typ nádoru. Tento bradavicovitý nádor sa môže vyvinúť v jednom alebo viacerých mliečnych kanálikoch v prsníku, zvyčajne blízko bradavky. Tento stav zvyčajne postihuje ženy nad 40 rokov v dôsledku zmien prsníka súvisiacich s vekom.

Najčastejšími príznakmi sú malá hrčka v blízkosti bradavky a číry alebo krvavý výtok z bradavky z postihnutého prsníka. Intraduktálne papilómy zvyčajne nie sú bolestivé, ale niektoré ženy pociťujú citlivosť prsníkov a nepohodlie. Jediný intraduktálny papilóm zvyčajne nezvyšuje riziko rakoviny prsníka, ale početné papilómy ho môžu mierne zvýšiť. Preto sa zvyčajne odstraňujú chirurgickým zákrokom.

prsia FreePik

3. Rakovina prsníka

Rakovina prsníka je potenciálne život ohrozujúci zdravotný stav. Je to druhá najbežnejšia forma rakoviny aj u slovenských žien. Krvácanie z kožnej lézie alebo hrčky v prsníku je oveľa viac znepokojujúcejšie. Je totiž spojené s rakovinovou hrčkou, ktorá prerastá cez kožu a môže spôsobiť krvácanie. Pravdepodobne viete, že hrčky v podpazuší sú veľmi časté príznaky rakoviny prsníka. Môže spôsobiť aj množstvo iných príznakov, ktoré zahŕňajú:

  • Novú hrčku v prsníku alebo podpazuší
  • Bolesť v akejkoľvek oblasti prsníka
  • Podráždenie alebo jamky na koži prsníka
  • Vpáčenú bradavka 
  • Zmeny tvaru alebo veľkosti prsníka
  • Začervenanie alebo šupinatenie bradavky

Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte lekára.

prsia FreePik

4. Pagetova choroba prsníka

V zriedkavých prípadoch môže aj krvácanie z bradavky naznačovať rakovinu. Pagetova choroba prsníka je zriedkavá forma rakoviny, ktorá postihuje predovšetkým bradavku a dvorec (tmavšia koža obklopujúca bradavku). Ľudia s Pagetovou chorobou majú často viac rakovinových nádorov v postihnutom prsníku. Najbežnejšie príznaky zahŕňajú:

  • Začervenanie
  • Pocity svrbenia alebo mravčenia
  • Šupinatú alebo zhrubnutú kožu
  • Žltkastý alebo krvavý výtok

Všimnite si, že príznaky Pagetovej choroby prsníka môžu byť podobné príznakom benígnych kožných ochorení, ako je ekzém. Takže, ak vidíte tieto príznaky, neignorujte ich. Pre správne posúdenie navštívte lekára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok