Michal Sabo: Scenáre o zmene klímy sú desivé. O tom, čomu čelíme, by sa malo hovoriť denne

TA3/kj
19.11.2021 08:00

Nepotrebujeme zachrániť planétu, ale seba, hovorí bývalý moderátor, aktivista a greenfluencer Michal Sabo. V rozhovore pre TA3 povedal viac aj o tom, kam ho priviedlo rozhodnutie skončiť v rozhlasovom prostredí.

Michal Sabo: Scenáre o zmene klímy sú desivé. O tom, čomu čelíme, by sa malo hovoriť denne
Facebook.com/Michal Sabo

S mikrofónom v rádiu sa rozlúčil, tvorí podcasty, aktívne sa zapája do zelených projektov a na sociálnych sieťach vyzýva, aby sme k planéte neboli ľahostajní. Michal Sabo, greenfluencer, aktivista a jeden z iniciátorov petície Klíma ťa potrebuje, si vo svojom živote zažil aj obdobie konzumu, no dnes je to už inak.

Internet ešte minulý rok zaplavili titulky s tým, že si sa rozhodol skončiť s moderovaním. Ako to bolo?

V skratke? Vyhorel som, priznal som si to, oplakal som si to, užil som si posledný rok za mikrofónom, rozlúčil som sa a išiel som. Pre mnohých - dokonca aj mne veľmi blízkych ľudí - to bolo nepochopiteľné rozhodnutie, no ukazuje sa, že bolo správne. V rozhlasovom prostredí som prežil 25 rokov a áno, je to fascinujúci svet, no mne tá práca akosi prestala dávať zmysel. Opustiť dobre platené, v podstate isté, teplé miesto je veľmi neštandardné a išiel som do maximálnej neistoty. Teraz cítim, že rastiem a učím sa. Potreboval som zmenu.

Kam ťa tvoje rozhodnutie priviedlo? Si spokojný s tým, kde si dnes?

Povedzme, že som v štádiu prípravy na všetky výzvy, ktoré blízka budúcnosť prinesie.

Aktívne hovoríš o zmenách klímy a ekologických témach. Nastal u teba akýsi prerod alebo si k týmto témam inklinoval odjakživa?

Som chlapec z Petržalky, ktorý veľkú časť detstva prežil na vidieku. Príroda bola vždy veľkou súčasťou môjho života. Síce som si na chvíľu aj kvôli mojej práci uletel ku konzumu, beriem to ako skúšku, ktorá sa neosvedčila.

Mnoho ľudí sa dnes stretáva s takzvanou klimatickou úzkosťou, keďže predpovede sú nepriaznivé. Dá sa podľa teba o klimatických témach hovoriť menej „katastroficky“?

Nedá. A pravda je taká, že o tom, čomu čelíme, by sme mali hovoriť každý deň. Katastroficky. Presne taký výpočet, aký dostávame o covide, by sme mali denne dostávať o zmene klímy. Ktorýkoľvek scenár si vezmeme - či alarmistický od OSN, alebo konzervatívny od Medzinárodnej agentúry pre energetiku - všetky sú desivé.

Mne je úzko z toho, že ľudia to berú pomerne laxne. Ako keby sme mali všetok čas sveta. Nemáme. A vyslovene ma vyrušuje, keď niekto hovorí o tom, že musíme zachrániť planétu. Mylné a absurdné. My nepotrebujeme zachraňovať planétu. Tá už historicky prežila väčšie výzvy, vrátane asteroidu, ktorý vyhladil dinosaurov. My zachraňujeme seba. A teraz nehovorím o budúcich generáciách. Hovorím o nás. My vskutku nie sme stavaní na to, aby sme trvalo s prstom v nose zvládali 40+ stupňové teploty.

Ako vnímaš to, že požiadavky petície Klíma ťa potrebuje naposledy neboli naplnené? Myslíš, že teraz sa to už podarí?

Vážim si podporu občanov a občianok. Vážim si, že sa nám s petíciou podarilo vytvoriť tlak a dostať tému klimatickej zmeny do verejného priestoru. Vážim si médiá, ktoré iniciatíve venovali veľký priestor. Vážim si spriatelené organizácie, vedeckú obec a všetky osobnosti, ktoré ideu podporili. Vážim si, že Boris Kollár na jeden večer vysvietil Bratislavský hrad na zeleno… A tam sa to zatiaľ skončilo.

Stále nemáme plán, ako dosiahneme uhlíkovú neutralitu, ako transformujeme jednotlivé sektory a ako zabezpečíme, aby výdavky na tieto zmeny nedopadali na bežných ľudí. Potrebujeme veľmi úzku spoluprácu vlády, mimovládneho sektoru, vedy, podnikateľského prostredia. Potrebujeme, aby z tohto ideálne všetci profitovali, nemusí to však byť len materiálne.

V rozhovore pre Denník N si ešte v auguste minulého roka uviedol, že s touto vládou nie si spokojný. Ako je to teraz?

V rozhovore pre Denník N som tuším povedal, že nie som fanúšikom tejto vlády. To bola ešte vláda Igora Matoviča. S vládou Eduarda Hegera nie som spokojný. Nezvláda pandémiu, nie je schopná presadzovať reformy, síce nám sľubovala reformnú jeseň. Existuje vôbec vláda Eduarda Hegera? (pozn. autora: rozhovor bol robený ešte pred štvrtkovým prijatím epidemických opatrení)

Je tu podľa teba politická vôľa na presadenie klimatických tém?

Požiadavky prvej petície iniciatívy Klíma ťa potrebuje podporilo 60 poslancov a poslankýň. Síce sa nenašlo 76 hlasov, ktoré by podporili pozmeňovací návrh Vladimíry Marcinkovej, ktorým by bol vyhlásený stav klimatickej núdze, no je dobré vedieť, kde sedia spojenci a kto o “tom najlepšom pre naše deti” iba hovorí a kto to myslí skutočne vážne.

Venuješ sa aj podcastom a niekoľko z nich bolo o vyvracaní mýtov. Prečo podľa teba ľudia podliehajú dezinformáciám?

Čelíme masívnej kríze kritického myslenia. Žijeme dobu postfaktuálnu, v ktorej prevláda názor nad faktom. Lenže názor nie je fakt. Nikdy nebol a nikdy nebude.

V spoločnosti je teraz veľa napätia a hnevu aj v súvislosti s pandémiou. Ako na to reaguješ? Pozoruješ to aj na sebe?

Nedávno som sa cez sociálne siete rozpísal o mojej frustrácii. Snažil som sa zjemniť to slovo a preto som písal, že som unavený. Pravda je taká, že som extrémne frustrovaný zo stavu, v akom sa naša spoločnosť nachádza. Nevieme sa dohodnúť ani na tom, že sa chceme mať lepšie. Ešte aj pri tejto premennej sa nájde niekto, kto sa s vami poháda, prípadne vám vynadá.

Ako vnímaš klimatickú konferenciu OSN v Glasgowe (COP26)? Robia podľa teba svetoví lídri dosť, aby pomohli zmierniť klimatické zmeny?

Svetoví lídri na klimatickej konferencii podpisovali dohody. Ale nezabúdajme, že oveľa viac účastníkov a účastníčok reprezentovalo fosílny priemysel.

Ako bude podľa teba vyzerať náš svet v roku 2050?

Chcem veriť, že budeme prírode bližší. Síce v zmenenej klíme, no hádam vo svete lepšom, vitálnejšom, zdravšom a najmä spravodlivejšom než je ten dnešný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok