Lídri Ľudovej platformy podpísali memorandum o zodpovednosti

TA3, TASR
16.11.2012 15:15

Lídri strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd, združených v Ľudovej platforme, Ján Figeľ, Pavol Frešo a Béla Bugár podpísali dnes v starej budove Národnej rady SR Memorandum pre zodpovednú politiku.

Lídri Ľudovej platformy podpísali memorandum o zodpovednosti
SITA

Hlásia sa ním k 17. novembru, ktorý považujú za "najsilnejší symbol boja za demokraciu v našich novodobých dejinách". Strany pripomínajú, že na odkaz novembra nadväzuje aj politika ich Ľudovej platformy, "ktorá je alternatívou voči ľavicovej politike Smeru-SD". V dokumente sa zaväzujú, že budú s politikou sociálnych demokratov zvádzať politický zápas.

"Memorandum definuje spoločné hodnoty a programové ciele uvedených stredopravých subjektov v slovenskom parlamente, ktoré sú základom našej spolupráce," píšu strany v memorande. Pre zodpovednú politiku je podľa nich nevyhnutné dodržiavať a presadzovať niekoľko zásad.

Ide o ochranu slobody, občianskych práv a vlastníctva, o stabilné miesto Slovenska v Európskej únii, o zodpovednú hospodársku politiku, podporu zlepšovania podnikateľského prostredia s dôrazom na rast zamestnanosti, podporu rozvoja a stability strednej vrstvy aj o transparentnosť v politike a boj proti korupcii.

Ďalšími zásadami sú dôsledná spravodlivosť a vymožiteľnosť práva, solidarita so slabými a znevýhodnenými občanmi, ochrana rodiny, manželstva a harmonického vývoja detí, právo na výber vzdelania, sociálnej a zdravotnej starostlivosti, podpora vlastenectva, odmietnutie nacionalizmu a xenofóbie, ochrana právneho postavenia národnostných menšín a odmietnutie populizmu v politike.

Ľudová platforma je presvedčená, že Slovensko dokáže úspešne rozvíjať len zodpovedná a osvedčená stredopravá politika. O tú sa mieni usilovať. K spolupráci pozýva a víta podporu všetkých občanov i politických a občianskych subjektov, ktorým sú uvedené zásady blízke.

Záznam tlačovej besedy predsedov strán po podpise memoranda

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok