Matovič bol pri predstavovaní svojej revolúcie tajuplný, vynára sa viacero otázok

TA3
19.11.2021 07:00

Minister financií Igor Matovič predstavil očakávanú daňovú reformu, ktorú nazval daňovou revolúciou. Štát by mal znížiť výdavky na zbrojenie, prepustiť časť zamestnancov v štátnej správe, ubrať samosprávam, zrušiť poistenie štátneho majetku a zaviesť milionársku daň. O téme sme hovorili s daňovou poradkyňou Alicou Orda Oravcovou.

Igor Matovič predstavuje daňovú reformu
TA3 / David Duducz

"Pán minister predstavil určitý rámec. Ja dokonca vnímam tento rámec ako veľmi tajuplný," vyjadrila sa Oravcová. Matovič síce hovoril o zostručňovaní a zavádzaní paušálov, chýbajú však bližšie informácie. "Aj tak bude ešte nasledovať proces prepočtov, schvaľovania, vyjednávania, analýzy, či naozaj bude možné to celé zaviesť. A potom uvidíme, či sa táto reforma schváli," myslí si daňová poradkyňa. 

Maximálne pozitívne Oravcová vníma, že pre veľké firmy sa má znížiť daň z príjmov z 21 na 19 percent. Toto bude v konečnom dôsledku znamenať, že zaplatíme menej daní, ak máme spoločnosť s ručením obmedzeným, z ktorej si vyplácame zisk. Aj tu vidí Oravcová v súvislosti s ministrom financií "tajuplnosť", keďže neprezradil, či zruší alebo ponechá 15 percentnú daň. "Očakávame, ako sa vyjadrí k malým podnikateľom, ktorí v súčasnosti majú možnosť si uplatňovať sadzbu dane 15 percent," povedala Oravcová.

Podľa Oravcovej sa v súvislosti s avizovanými reformami vynára mnoho otázok. "V prípade, že budem platiť menej odvodov, aký to bude mať dopad na moje sociálne dávky?" pýta sa daňová poradkyňa.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok