Intímny život po päťdesiatke: Zlepšíte ho vďaka vitamínom a vhodnému jedlu

TA3/zm
19.11.2021 08:00

Sexualita nemá vekové obmedzenie, no s pribúdajúcimi rokmi ju môžete zlepšiť aj vďaka vhodnej strave a výživovým doplnkom. Čo by ste si mali naordinovať po päťdesiatke, aby to za dverami spálne stále fungovalo?

Intímny život po päťdesiatke: Zlepšíte ho vďaka vitamínom a vhodnému jedlu
Pexels/Mikhail Nilov

V zrelom veku prechádzajú ženy rôznymi hormonálnymi zmenami, ktoré môžu intímny život negatívne ovplyvňovať. Aj preto by mala byť vaša strava bohatá na určité vitamíny a minerály, aby ste zmeny v tele vyvážili.

Nedostatok železa

Vedeli ste o tom, že sexuálnu túžbu ovplyvňuje hladina železa v krvi. Tá vekom klesá a spolu s ňou aj chuť na intimitu. Výskum publikovaný v časopise Journal of Sexual Medicine ukázal, že nedostatok železa spôsobuje obzvlášť u žien úzkosti, kvôli ktorým si nevedia za dverami spálne užívať ako za mlada.

Málo železa tiež vedie k zníženiu prietoku krvi v organizme, preto by ste ho mali naordinovať aj svojmu partnerovi.

Vitamín E

Okrem železa látky by ste mali doplniť do tela aj vitamíny A a E – jeden bojuje proti únave a druhý optimalizuje hormonálnu rovnováhu.

Éčko bolo ako vitamín po prvýkrát skúmané už v roku 1922, kedy vedci potvrdili, že vedie k zvýšeniu plodnosti. Tú síce okolo päťdesiatky už neriešite, ale stále platí, že ide o vitamín spájaný so sexuálnym životom.

Ak vitamín E chcete dostať do tela i pomocou stravy, najviac ho obsahujú rastlinné oleje, orechy, fazuľa či špenát.

Afrodiziaká

O potravinách, ktoré stimulujú chuť na sex, sa hovorí po stáročia. Afrodiziaká síce nie sú priamo vedecky preskúmané, ale keďže medzi ne patrí množstvo zeleniny a ovocia, budú pre vaše zdravie určite prospešné, bez ohľadu na to, či zlepšia aj intimitu.

Skúste pravidelne do svojho jedálneho lístka zaradiť avokádo, zeler či špargľu. Z ovocia sú zas najznámejším afrodiziakom jahody a maliny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok