Premiér vyzval k utlmeniu vášní i tolerancii: Sloboda sama osebe nestačí

TA3 TASR
17.11.2021 20:53

Sloboda sama osebe nestačí, pokiaľ nie je ukotvená v hodnotách potrebných pre fungovanie demokratickej spoločnosti. Skonštatoval to premiér Eduard Heger v príhovore odvysielanom v RTVS pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie.

Rokovanie vlády NR SR
TA3 / David Duducz

Pripomenul novembrové udalosti

Upozornil pritom na negatívne dôsledky nárastu extrémizmu a vyzval k jednote a utlmeniu vášní aj pri súčasnej situácii súvisiacej s pandémiou nového koronavírusu. "Ak ľuďom vezmeme základné práva a slobody, ničíme v nich to, čo je cenné. Poctivosť, podnikavosť, obetavosť i zodpovednosť za veci verejné. Dnes, tridsaťdva rokov po 17. novembri 1989, si užívame všetky slobody, o ktoré sa vtedy zápasilo. Ale vidíme aj to, že sloboda sama osebe nestačí, pokiaľ nie je ukotvená v hodnotách, ktoré sú potrebné pre fungovanie demokratickej spoločnosti," povedal a poukázal na potrebu pestovania kultúry úcty, ktorá nás má učiť vzájomnému rešpektu a tolerancii.

Premiér vyzval aj vzhľadom na súčasnú situáciu k spolupráci a pokojnému dialógu. Názory podľa neho treba formovať pomocou vzájomného porozumenia. "Kultúra úcty znamená aj to, že v politickej súťaži nepracujeme s emóciami, ktoré živia v ľuďoch nenávisť a majú potenciál prerásť v násilie," podčiarkol a dodal, že Slovensko má historickú skúsenosť s extrémizmom, ktorý vedie len do slepých uličiek. Pripomenul, že aj pri Nežnej revolúcii sa ľudia spojili, aby porazili ideológiu neslobody a násilia.

Akou spoločnosťou budeme po pandémii?

Podčiarkol i potrebu zhody na tom, že nový koronavírus predstavuje veľké nebezpečenstvo, najmä pre starých a chorých, pričom sme povinní sa pred ním chrániť. Je presvedčený, že aj naša spoločnosť je vo svojom jadre zdravá a nezavrhla hodnoty ako solidarita, súcit a vzájomný rešpekt. Podotkol, že premietanie politických a ideologických postojov do otázky očkovania spôsobilo, že sme sa "vydali na cestu, na ktorej bude veľa zbytočných obetí".

Vyzval preto k utlmeniu vášní, nevraživosti i pohŕdania názormi, s ktorými nesúhlasíme. "Víťazstvo nad pandémiou sa už musí udiať v našom myslení. Nie v zlobe, a nie v rozvrate," povedal a spýtal sa, akou spoločnosťou budeme po pandémii a či v nej prevládne súdržnosť a spolupráca, ako to bolo počas Nežnej revolúcie.

Na margo požiadaviek Novembra '89 poznamenal, že až po 32 rokoch sa podarilo priblížiť k cieľu zaručiť nestrannosť súdov a prokuratúry a vytvoriť skutočný právny štát. Tvrdí, že v súčasnosti sa na Slovensku odohráva zápas s "nepriateľmi právneho štátu" a je rozhodujúci pre budúcnosť krajiny. Verí, že aj tu sa napokon vyberie Slovensko správnou cestou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok