Komisára pre deti budú poslanci voliť koncom novembra. Výbor vypočúva kandidátov

TA3 TASR
16.11.2021 16:31

O funkciu komisára pre deti má záujem osem kandidátov. Počas utorkového verejného vypočutia odprezentujú pred Výborom NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny aj svoje predstavy o budúcom fungovaní úradu.

V septembri štartuje program Tréneri v škole
TASR/Erika Ďurčová

Nominácie na komisára

Komisárkou pre deti sa chce stať exposlankyňa parlamentu za SaS Natália Blahová, navrhla ju Monika Kozelová. Lukáš Kyselica navrhol do funkcie Jitku Hasíkovú. O funkciu má záujem aj súčasná poslankyňa za OĽANO Katarína Hatráková, nominoval ju šéf klubu hnutia Michal Šipoš. Komisárkou sa chce stať aj Anna Niku, nominovali ju poslanci za Sme rodina. Máriu Vargovú nominoval do funkcie Ondrej Dostál. Robert Fico navrhol za komisárku Katarínu Szabovú, Ján Podmanický Jozefa Mikloška a Tomáš Valášek nominoval člena predsedníctva mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Ondreja Prostredníka.

Kandidátov musí výbor pre ľudské práva odporučiť poslancom Národnej rady SR. Nového komisára majú poslanci voliť na ďalšej riadnej schôdzi NR SR, ktorá sa začína 23. novembra.

Rada pre práva dieťaťa však poukazuje na to, že u väčšiny kandidátov sú pochybnosti o tom, či organizácie, ktoré ich kandidatúru podporili, spĺňajú zákonnú požiadavku pôsobiť najmenej päť rokov v oblasti presadzovania a ochrany práv detí. Upozorňuje napríklad na to, že podporné organizácie síce formálne jestvujú, ale nevyvíjajú nijakú činnosť. Rada tiež zdôrazňuje, že voľba komisára pre deti musí byť odpolitizovaná, čo znamená, že medzi kandidátmi by nemali byť ľudia z prostredia politiky. Rada preto spochybňuje kandidatúru Hatrákovej, Blahovej či Prostredníka.

Transparentnosť výberu

Podpredseda výboru pre ľudské práva Peter Pollák netransparentnosť voľby komisára pre deti odmieta. "Naša vláda je transparentná a preto sme sa rozhodli vyžiadať si ďalšie potrebné dokumenty, ktoré jednoznačne preukážu, či kandidáta podporujú organizácie, ktoré skutočne presadzujú ochranu práv dieťaťa," reagoval Pollák. Výbor bude v utorok rozhodovať aj o kandidátke na post komisára pre zdravotne postihnuté osoby Zuzane Stavrovskej, ktorá sa ako jediná uchádza o túto funkciu.

Komisári pre deti a pre zdravotne postihnutých majú chrániť ich práva na súdoch, úradoch, ale aj v súkromných firmách. V decembri sa končí funkčné obdobie historicky prvým komisárkam. Komisárkou pre deti je exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová, komisárkou pre zdravotne postihnutých je Zuzana Stavrovská. Funkcií sa ujali v decembri 2015 na šesťročné obdobie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok