Koronavírus ovládol nemocnice na Slovensku. Aká je v nich aktuálna situácia?

TA3 TASR
16.11.2021 17:04

Slovenské nemocnice bojujú s koronavírusom. Viaceré hlásia nedostatok covidových lôžok, iné musia lôžka reprofilizovať. Prinášame vám aktuálny stav nemocníc na Slovensku.

úmrtia nemocnica lôžko choroba 1140px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

Nemocnica v Ružomberku obmedzuje plánované zákroky

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku zvyšuje počty lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19 a obmedzuje plánovanú operatívu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

"V súvislosti s nárastom počtu nakazených pacientov novým koronavírusom v regióne a aj napriek tomu, že pred mesiacom požiar značne obmedzil priestorové kapacity nemocnice, jej vedenie vyšlo v ústrety požiadavkám Žilinského samosprávneho kraja a od 17. novembra zvyšuje počty lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19," skonštatovala hovorkyňa.

V Nemocnici v Handlovej reprofilizovali lôžka

Nemocnica v Handlovej reprofilizovala časť oddelenia dlhodobo chorých na oddelenie pre pacientov s ochorením Covid-19. K dispozícii má pre nich 16 lôžok. Nemocnica tak reagovala na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v regióne. Pre vysoký záujem rovnako upraví režim testovania.

"Počas druhej vlny sme mali reprofilizované obe ošetrovacie jednotky oddelenia dlhodobo chorých ako 'covidové', čo predstavuje približne 40 lôžok, v tretej vlne pandémie máme podľa príkazu ministra zdravotníctva reprofilizovať 16 lôžok, teda len jednu ošetrovaciu jednotku oddelenia dlhodobo chorých," ozrejmila námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť handlovskej nemocnice Lucia Radvanská.

Na Zemplíne evidujú mierny pokles pacientov

Obsadenosť covidových lôžok v štyroch nemocniciach siete Svet zdravia na Zemplíne oproti piatku mierne poklesla. Spomedzi všetkých 256 reprofilizovaných ich je v utorok popoludní obsadených 221. Z 19 lôžok s prístupom k umelej pľúcnej ventilácii ich je k dispozícii päť. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla PR špecialistka súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti Bianka Krejčíová.

Najviac (81) obsadených covidových lôžok naďalej eviduje nemocnica v Trebišove. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú traja pacienti. Oproti piatku poklesol počet hospitalizovaných o dvoch, v utorok tu je k dispozícii aj jedno lôžko s prístupom k umelej pľúcnej ventilácii.

Národný onkologický ústav má osem covidových lôžok

Národný onkologický ústav poskytuje aj počas aktuálnej situácie okolo nového koronavírusu onkologickú starostlivosť v plnej miere. Potvrdila to špecialistka pre styk s verejnosťou ústavu Patrícia Kubicová, pokračujú s onkologickou liečbou vrátane operačných zákrokov zhubných nádorových ochorení, ako aj s vyšetreniami, prostredníctvom ktorých onkológovia sledujú účinnosť liečby.

Kubicová poukázala tiež na to, že sa spustila prevádzka Covid oddelenia, kde je k dispozícií osem lôžok pre onkologických pacientov s pridruženým ochorením Covid-19, ktorí sa v národnom ústave aktuálne liečia, teda sú na chemoterapii alebo rádioterapii.

Prešovská nemocnica hlási 229 pacientov

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove je aktuálne hospitalizovaných 229 pacientov s ochorením Covid-19. Nemocnica má pre pacientov s ochorením Covid-19 vyčlenených celkovo 249 lôžok.

Ako uviedol riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník, z 229 lôžok je 14 s umelou pľúcnou ventiláciou. "Nevidíme priestor na ďalšiu reprofilizáciu. Potrebujeme udržať akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť a starostlivosť o onkologických pacientov. Pre ochorenie Covid-19 nám chýbajú tri percentá zamestnancov," uviedol Šarník. Celkovo má nemocnica viac ako 2600 zamestnancov.  

V Starej Ľubovni nemajú voľné lôžka

Počet pozitívnych na ochorenie Covid-19 v okrese Stará Ľubovňa už druhý týždeň po sebe klesá. Potvrdila to regionálna hygienička Mária Mancalová s tým, že v uplynulom týždni zaznamenali 549 prípadov, čo je o 173 menej ako sledované obdobie predtým.

„Najviac pozitívnych, 198, evidujeme v meste Stará Ľubovňa, 30 prípadov bolo v Jakubanoch, o niečo menej v Novej Ľubovni, Podolínci, Plavnici a v Kamienke. Pri minulotýždňovom testovaní intervenčným tímom Ministerstva zdravotníctva SR otestovali v obci Kolačkov 77 osôb, z toho bolo 16 pozitívnych na ochorenie Covid-19 RT PCR vyšetrením. V obci Lomnička zo 66 testovaných malo 15 ľudí pozitívny výsledok,“ konkretizovala Mancalová.

Extrémny týždenný nárast v Zlatých Moravciach

Pandemická situácia v Zlatých Moravciach sa postupne zhoršuje. Za posledné dni tam prudko stúpol aj počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19. 

Začiatkom minulého týždňa krízový štáb mesta informoval, že je v nemocnici hospitalizovaný jeden pacient. Momentálne je už z 30 reprofilizovaných lôžok obsadených 20. „Nemocnica postupuje podľa príkazu ministra zdravotníctva a dnešným dňom sú odkladané hospitalizácie pacientov. V odbore vnútorné lekárstvo sú tiež reprofilizované lôžka pre pacientov s ochorením Covid-19,“ uviedol krízový štáb mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok