Nemocnica v Ružomberku zvýši počet covidových lôžok, musí však obmedziť plánované zákroky

TA3 TASR
16.11.2021 15:00

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku zvyšuje počty lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19 a obmedzuje plánovanú operatívu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

Nemocnica v Ružomberku zvýši počet covidových lôžok, musí však obmedziť plánované zákroky
TASR

"V súvislosti s nárastom počtu nakazených pacientov novým koronavírusom v regióne a aj napriek tomu, že pred mesiacom požiar značne obmedzil priestorové kapacity nemocnice, jej vedenie vyšlo v ústrety požiadavkám Žilinského samosprávneho kraja a od 17. novembra zvyšuje počty lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19," skonštatovala hovorkyňa.

Vo vojenskej nemocnici tak bude k dispozícii celkovo sedem lôžok s možnosťou napojenia na umelú pľúcnu ventiláciu, päť lôžok na vysokoprietokový kyslík a 35 lôžok s kyslíkom. "Vzhľadom na túto skutočnosť nemocnica od stredy 17. novembra až do odvolania obmedzuje plánovanú operatívu," vysvetlila Dišková.

Prioritu v súvislosti s operačnými výkonmi budú mať od stredy urgentné stavy a onkologické diagnózy vyžadujúce operačný výkon. 

Plánované operačné výkony budú podľa Diškovej realizovať len v minimálnej miere v závislosti od vyťaženosti anestéziológov, a tiež priestorových a personálnych možností jednotlivých pracovísk. Pacientov objednaných na plánovanú operáciu bude o jej prípadnom zrušení telefonicky informovať príslušná klinika alebo pracovisko.

Dišková zdôraznila, že špecializované ambulancie a pracoviská vo vojenskej nemocnici sú v prevádzke bez obmedzenia. Aktuálne je v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku hospitalizovaných 36 pacientov s ochorením Covid-19, z toho šiesti sú na umelej pľúcnej ventilácii, štyria na vysokoprietokovom kyslíku a 25 na klinike infektológie.

V Nemocnici v Handlovej reprofilizovali časť oddelenia dlhodobo chorých

Nemocnica v Handlovej reprofilizovala časť oddelenia dlhodobo chorých na oddelenie pre pacientov s ochorením Covid-19. K dispozícii má pre nich 16 lôžok. Nemocnica tak reagovala na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v regióne. Pre vysoký záujem rovnako upraví režim testovania.

"Počas druhej vlny sme mali reprofilizované obe ošetrovacie jednotky oddelenia dlhodobo chorých ako 'covidové', čo predstavuje približne 40 lôžok, v tretej vlne pandémie máme podľa príkazu ministra zdravotníctva reprofilizovať 16 lôžok, teda len jednu ošetrovaciu jednotku oddelenia dlhodobo chorých," ozrejmila námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť handlovskej nemocnice Lucia Radvanská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok