Na vládu idem s razantnými riešeniami, avizoval minister Lengvarský

TA3
16.11.2021 10:05

Situácia je veľmi vážna, nemocnice sa plnia a niektorých pacientov s koronavírusom už musia prevážať. Informoval o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tým, že na rokovanie vlády ide s razantnými riešeniami.

Kapacity pre pacientov sa rýchlo zapĺňajú, v nemocniciach je už viac ako 2800 pacientov. "Máme malý počet lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú pľúcnu ventiláciu," spresnil Lengvarský. Na jeho príkaz už nemocnice obmedzujú aj takzvanú bielu medicínu, teda plánované zákroky.

Aktuálne je poda informácií ministerstva zdravotníctva na celom Slovensku voľných len 20 lôžok pre nových pacientov, ktorí by potrebovali podporu umelej pľúcnej ventilácie. Pre nových pacientov, ktorí nepotrebujú kyslíkovú podporu, je voľných približne 600 lôžok.

„Dostávame sa do zlomového bodu, kedy situáciu musíme veľmi pozorne koordinovať. Najkritickejšia situácia je, žiaľ, v regiónoch, kde je najnižšia zaočkovanosť. Pacientov v spolupráci s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby prevážame do nemocníc, ktoré hlásia ešte voľné kapacity. Dal som zároveň pokyn, aby nemocnice v najviac postihnutých regiónoch reprofilizovali lôžka aj nad rámec pôvodne stanovenej maximálnej tretej fázy kapacity,“ uviedol minister zdravotníctva.

Celé vyhlásenie si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok