Nezaočkovaní by mali niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutie, myslí si bývalý minister zdravotníctva Zajac

TA3
16.11.2021 07:00

Zlyhanie systému sa odrazilo na zdraví a životoch pacientov. Tí prichádzali do nemocníc neskoro, pretože primárny ambulantný systém nedokázal podchytiť včasné štádia ochorenia Covid-19. Kniha o slovenskom zdravotníctve v ére post-covidovej vychádza v období, kedy sa štát snaží o novú reformu zdravotníctva. Aj o tom sme hovorili s bývalým ministrom zdravotníctva a autorom jednej zo zásadných reforiem Rudolfom Zajacom.

Holandsko
TASR/AP (ilu)

Pandemické vlny podľa Zajaca

V prvej pandemickej vlne, ktorá na Slovensku prebiehala v mesiacoch marec až jún 2020, sme dopadli veľmi dobre, hodnotí Zajac. Neskôr to už bolo horšie. "Tá druhá vlna bola krátka jesenná, to bolo varovanie. Tretia bola až do konca marca, apríla," vysvetlil Zajac svoj systém kategorizácie pandémie. Druhá a tretia vlna sa podľa neho vyznačujú nevyužitým časom a slabou prípravou.

Zajac kritizuje, že podobne ako odchádzajúca vláda Petra Pellegriniho, tak aj nová vláda Igora Matoviča tápali v riadení krajiny počas pandémie. "Matovič, človek, ktorý ak vôbec má nejaké vzdelanie, nemá určite vzdelanie tohto typu, prevzal na seba celé riadenie pandémie, a tak to aj vyzeralo. Každý deň tlačovky, každý deň inak," kritizuje Zajac.

Prístup k vakcíne

Pandemická vlna, ktorá prebieha v súčasnosti, sa líši tým, že ľudia už majú prístup k vakcínam, zdôraznil bývalý minister. Na jednej strane súhlasí s tým, že ľudia majú mať právo rozhodovať, či sa zaočkovať alebo nie, ale myslí si, že nezaočkovaní by mali niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutie.

"Nemusím sa dať zaočkovať, ale musím vedieť, že sú s tým spojené riziká, a tie riziká musím vedieť aj znášať," vysvetľuje Zajac. Riešením by podľa neho bola aj finančná spoluúčasť na liečbe či obmedzenie prístupu do práce. "Nič z toho sme neurobili a v tejto vlne začíname opäť dosahovať najhoršie výsledky v rámci Európskej únie a krajín Európy," konštatuje bývalý minister.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok