Nemocnice v Prešovskom kraji volajú o pomoc. Personál je vyčerpaný, demotivovaný a nezaplatený

TA3 TASR
15.11.2021 14:55

Riaditelia nemocníc v Prešovskom kraji apelujú na vládu i rezorty zdravotníctva, obrany a financií, aby riešili kritickú situáciu. Urobili tak po pondelkovom rokovaní s vedením Prešovského samosprávneho kraja.

Ministerstvo zdravotníctva SR už avizovalo, že so starostlivosťou pre pacientov s ochorením Covid-19 majú pomôcť aj špecializované ústavy.

"Všetkých desať nemocníc je naozaj v kritickom stave. Personál je vyčerpaný, demotivovaný, musím povedať, že aj nezaplatený. Je tu veľký problém s tým, že nemocnice nemajú lôžka pre covidových pacientov, ale dôležité je, že komunikujeme medzi sebou a hľadáme riešenia," povedal predseda PSK Milan Majerský.

Nemocnice žiadajú ministerstvo financií, aby uvoľnilo finančné prostriedky. Šéf Asociácie nemocníc Slovenska a riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko tvrdí, že od júna nemajú uhrádzanú starostlivosť súvisiacu s ochorením Covid-19. Zvážil by tiež, či nie je možné uvoľniť určitý počet lekárov a sestier z rezortu obrany na výpomoc niektorým nemocniciam.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že situáciu v zdravotníckych zariadeniach v Prešovskom kraji sleduje a prijíma opatrenia. Od pondelka sa do pomoci v súvislosti s poskytnutím lôžok, kde si pacientov stav vyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie, zapájajú aj špecializované ústavy. MZ SR v spolupráci s PSK vyzýva ľudí, aby sa neodkladne zaočkovali.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok