Chcete rýchlejšie zaspať? Navlečte si ponožky, má to mnoho nielen zdravotných výhod

TA3/zm
15.11.2021 16:00

Hneď ako sa ochladí, vyťahujeme hrubšie ponožky. A na nohách si ich môžeme nechať, aj keď sa ukladáme do postele. Podľa vedcov nám to pomôže oveľa rýchlejšie zaspať.

Chcete rýchlejšie zaspať? Navlečte si ponožky, má to mnoho nielen zdravotných výhod
Pexels/Karolina Grabowska

Niekto si nevie predstaviť, že by mal v noci na nohách ponožky a doslova mu prekážajú. Druhá skupina zas v chladnom období navlieka okrem teplého pyžama aj nohy do tepla. A podľa posledných prieskumov je to veľmi dobrý nápad. Prečo?

Rýchly spánok

Ponožky pomáhajú termoregulácii organizmu, takže telo si upraví teplotu na takú, ktorá je pre spánok najideálnejšia. Nohy v teple vysielajú do mozgu signál, že ste pripravené na odpočinok.  Výskumy uverejnené v časopise Nature dokonca uvádzajú, že ľudia s ponožkami na nohách zaspávajú v priemere o 15 minút skôr ako ostatní.

Zvládanie menopauzy

Zaspávanie s nohami v teple je obzvlášť dôležité pre ženy, ktoré prechádzajú menopauzou. Pre túto hormonálnu zmenu sú typické návaly horúčav, čo vám na prvý pohľad nemusí sedieť s tým, že si ešte máte dať aj ponožky. Ale práve autoregulácia, ktorú s nohami v teple docielite, vám pomôže zbaviť sa potenia a stále platí, že aj rýchlejšie zaspíte.

Lepší sexuálny život

A napokon ešte jeden argument, prečo si vliezť pod perinu s ponožkami. Keď sa na to pozriete logicky, teplé nohy zlepšujú celkovú cirkuláciu krvi v tele. A tá je mimoriadne dôležitá pre sexuálny život. Hoci si zvyčajne pri milovaní dávame ponožky dole, lebo nám to príde neestetické, tento argument je pomerne silný prečo si ich nevyzúvať. BBC dokonca uverejnilo prieskum, podľa ktorého ponožky na nohách prispievajú o 30 percent k silnejšiemu a rýchlejšiemu orgazmu.     

Témy: ponožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok