Tak takto?!: Exminister zdravotníctva Rudolf Zajac hovorí nahlas o zlyhaní štátu pri nezvládnutí pandémie

TA3
15.11.2021 09:45

"Slovenská vláda ani hygienici nevyužili čas na prípravu na ďalšie vlny pandémie. Zbytočne sa plytvalo ľudskými aj finančnými zdrojmi, príkladom je plošné testovanie za pol miliardy eur. Nástrojom prevencie sa stal "operetný" lockdown," konštatuje vo svojej najnovšej knihe o slovenskom zdravotníctve v ére post-covidovej bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac.

Nemocnica koronavírus Slovensko 1140px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

Zajac píše aj o politicky motivovaných výnimkách z opatrení pre vyvolených. "Príčinou slabého krízového manažmentu bol aktivizmus nevzdelaného premiéra a totálne neschopný minister zdravotníctva. Úrad verejného zdravotníctva zlyhal a úplne sa podriadil politickej moci, pretože zavádzal množstvo nezmyslov, ktoré chŕlili vrcholoví politici," kritizuje bývalý minister.

Zlyhanie systému sa odrazilo na zdraví a životoch pacientov. Tí prichádzali do nemocníc neskoro, pretože primárny ambulantný systém nedokázal podchytiť včasné štádia ochorenia Covid-19.

Kniha autorov Rudolfa Zajaca a Petra Pažitného vychádza v období, kedy sa štát snaží o novú reformu zdravotníctva. Aj o tom, ako by mala vyzerať, aby mohla byť úspešná, bude reč aj v dnešnej relácii Tak takto?!. Hosťom Anky Žitnej bude bývalý minister zdravotníctva a autor jednej zo zásadných reforiem Rudolf Zajac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok