Jesenný zber šípok: Spracovať ich môžete do čaju, džemu aj na domácu kozmetiku

TA3/zm
15.11.2021 08:00

Veľká dávka vitamínu C a minerálov, to všetko ukrývajú šípky. Stačí ich v tomto období pozbierať, vysušiť a celú zimu ako by ste našli. Okrem množstva využití v kuchyni sú šípky vhodné aj na výrobu domácej kozmetiky.

Jesenný zber šípok: Spracovať ich môžete do čaju, džemu aj na domácu kozmetiku
Pexels/Katya

Pri zbere šípok vyberajte len plody, ktoré nie sú nahnité, príliš mokré a zmrznuté. Inak je ideálny čas na zber práve v tomto období, po prvých mrazoch.  

Následne ich usušte na plechu s papierom. Využiť môžete slnečné miesto, ale aj rúru či sušičku ovocia. Správne usušené plody majú tmavočervenú farbu, povrch by mal byť tvrdý, ale po vytlačení dužina vláčna a lepkavá. Takto pripravené šípky majú množstvo využití.

Keďže tento krík už radíme medzi voľne rastúce, nájdete ho kdekoľvek. Preto by ste si pre zber mali vyberať menej frekventované miesta, ďalej od rušných ciest.

Šípkový čaj

Najznámejší spôsob, ako využiť vysušené šípky, je pripraviť z nich čaj. V tomto prípade by ste nemali používať vriacu vodu, ale zalievať ich teplotou len okolo 80 stupňov. Predtým šípky podrvte a ideálne je, ak ich necháte zaliate odstáť na noc. Najlepší pomer je hrnček šípok na liter vody.

Ak pridáte materinu dúšku alebo lipový kvet, získate domáci liek proti prechladnutiu a na posilnenie imunity.   

Šípky Pixabay

Šípkový likér

Zrelé šípky vytlačte a vyčistite od semienok. Hrnček zmiešajte s litrom bieleho alkoholu a nechajte postáť dva týždne. Získate tak roztok, ktorý následne precedíte cez sitko alebo gázu a ešte prevaríte s cukrovou vodou. Šípkový likér nie je aperitív, ale najmä ľudová medicína počas chladných dní.

Omáčka k divine

Ak pripravujete mäso zo zveriny, výborne chutí so sladkou omáčkou zo šípok. Aj tú si môžete pripraviť zo sušených plodov. Najlepšie chutí v kombinácii so smotanou, bielym vínom a skvelú chuť omáčke okrem šípok dodá aj citrón a klinčeky. Jednoduchšia príprava bude, ak máte už pred tým zo šípok pripravený džem. Ten využijete rozhodne na viac pokrmov, ako len na omáčku.

Čistiaca sila šípok

Podobne ako si pripravujete šípkový čaj, môžete nálev využiť nie len na pitie, ale aj na pleť. Rovnakým spôsobom získate tonikum, ktoré výborne čistí pokožku, ak ho skladujete v chladničke.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok