Šeliga verí, že reforma nemocníc prejde do tretieho čítania, Raši neočakáva stíhanie za preverovaný kyberprojekt

TA3 TASR
14.11.2021 14:43

V kľúčových okamihoch, keď je potrebné nájsť v parlamente 76 hlasov, sa tých 76 hlasov nájde. Člen Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga to v diskusnej relácii TV Markíza Na telo uviedol v súvislosti s realitou v koalícii. Bývalý vicepremiér Richard Raši sa neobáva, že by preverovanie utajovanej IT zákazky z čias jeho šéfovania na Úrade podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu viedlo k stíhaniu jeho osoby. Vylúčil, že by do tendra zasahoval.

48. schôdza Národnej rady SR
TA3 / David Duducz

Oponent v diskusii, člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo a podpredseda Hlasu-SD Richard Raši upozornil, že spoliehať sa na 76 hlasov nevytvára priestor pre stabilné vládnutie. "Aj týchto 76 hlasov, ktoré posunuli zdravotnícku reformu do druhého čítania, sa hľadali veľmi, veľmi dlho,“ upozornil.

Šeliga verí, že sa minimálne 76 hlasov nájde aj pri posune návrhu do tretieho čítania. Uviedol, že s poslancami Sme rodina sa naďalej vedú diskusie, rovnako ako pri reforme národných parkov. "Ešte to nie zabité,“ naznačil Šeliga v rámci „priechodnosti“ návrhu enviroreformy.

V prípade súdnej reformy priznal, že diskutujú s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou, upozornil však, že pripomienky majú vecný a konštruktívny charakter. 

"My to nepripomienkujeme preto, lebo apriori chceme ísť proti Márii Kolíkovej, ale preto, že si na reformu požičiame 255 miliónov z Európskej únie a chceme vedieť, čo za to dostaneme. Posunúť súdnictvo dopredu je však kľúčové,“ zdôraznil. Naznačil, že do parlamentu by sa návrh mohol dostať na konci januára.

Raši v aktuálnom treťom návrhu súdnej mapy vidí paškvil, ktorý je potrebné zavrhnúť. Upozornil, že kritická odozva na návrh reformy kopíruje širokú nespokojnosť verejnosti a odborníkov, s ktorými sa stretli aj ďalšie koaličné reformné návrhy.

O sprísnení protipandemických opatrení Šeliga povedal, že je to posledná šanca predtým, ako bude potrebné uzatvárať krajinu. Raši verí, že k lokálnym lockdownom nepríde, upozornil však, že ani minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nevylúčil, že sa tak nestane.

Raši sa neobáva stíhania

Preverovanie zákazky Európskou prokuratúrou víta. "Ak skonštatuje pochybenia, nech sú potrestaní vinníci,“ uviedol. Poukázal pritom, že tender riešili podľa utajovaných skutočností  osoby s bezpečnostnou previerkou. Naznačil, že ak by nebola zákazka v poriadku, už za éry Veroniky Remišovej, ktorá dohliadala na eurofondy, by neboli vyplatené peniaze. "Z tej sumy eurofondov dala vyplatiť ona dve tretiny, snáď, keby bol problém, tak by to neurobila,“ argumentoval.

Rašiho partner v diskusii, člen Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga pri odpovediach ÁNO-NIE odmietol svoj návrat do vedenia parlamentu. "Nechcem sa vrátiť, nebol by to dobrý signál pre verejnosť," deklaroval. Šeliga sa funkcie podpredsedu parlamentu vzdal na začiatku mája po medializovaných informáciách, že porušil protipandemické opatrenia a v čase zákazu vychádzania bol v kaviarni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok