Lukašenko chce od Ruska raketové systémy, sú schopné niesť aj jadrové hlavice

TA3 TASR
13.11.2021 21:16

Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko v sobotu vyhlásil, že by rád od Ruska získal niekoľko divízií mobilných taktických raketových systémov Iskander, ktoré sú schopné niesť jadrové hlavice. Uviedol to v rozhovore pre ruský spravodajský magazín Národná obrana.

Lukašenko chce od Ruska raketové systémy, sú schopné niesť aj jadrové hlavice
TASR/AP (ilustračné foto)

Dôvodom je lepší dostrel

Spresnil, že potrebuje "niekoľko divízií na západe, na juhu, nech tam stoja". Vysvetlil, že systémy Iskander majú dostrel päťsto kilometrov a môžu niesť konvenčné i jadrové hlavice, zatiaľ čo bieloruské systémy Polonez sú schopné zasiahnuť cieľ na vzdialenosť tristo kilometrov.

Agentúra Reuters pripomenula, že západne od Bieloruska sa rozprestierajú členské štáty EÚ Poľsko a Litva a na juhu Bielorusko hraničí s Ukrajinou, ktorej vzťahy s Ruskom sú v dlhodobej kríze pre podporu proruských separatistov zo strany Moskvy. Lukašenko podľa Reuters neuviedol, či viedol nejaké rozhovory s Moskvou o poskytnutí raketového systému Iskander.

Ruské ministerstvo obrany zatiaľ nereagovalo na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie. Bielorusko a Rusko formálne tvoria zväzový štát a už roky vedú rozhovory o integrácii. Začiatkom novembra prezidenti Ruska a Bieloruska, Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko, schválili vojenskú doktrínu zväzového štátu Ruska a Bieloruska. Odobrili vtedy aj koncepciu migračnej politiky oboch krajín.

Chcú posilniť regionálne zoskupenie vojsk

Štátny tajomník zväzového štátu Dmitrij Mezencev už pred tým povedal, že nová vojenská doktrína umožní zvýšiť úroveň prepojenia obranných politík oboch krajín a primerane rýchlo sa adaptovať na zmeny vojensko-politickej situácie v regióne. Podľa agentúry RIA Novosti Lukašenko okrem toho 4. novembra vyhlásil, že Minsk a Moskva majú v úmysle v budúcnosti posilniť regionálne zoskupenie vojsk, ktoré je "už teraz spoľahlivým štítom pre bezpečnosť oboch krajín a postsovietskeho priestoru".

"Máme v úmysle spoločne odolať akýmkoľvek pokusom o zasahovanie do vnútorných záležitostí našich suverénnych štátov. A Rusko bude, samozrejme, pokračovať v poskytovaní pomoci bratskému bieloruskému ľudu. O tom niet pochýb," vyhlásil Putin podľa Interfaxu. Podľa agentúry Interfax Lukašenko v rozhovore pre ruské periodikum Národná obrana označil bieloruskú armádu za "dobrú", "vycvičenú" a "dobre vyzbrojenú".

V rozhovore tiež naznačil, ako by sa mohli vyvíjať vojenské akcie na území Bieloruska: "Máme zalesnenú a močaristú oblasť. A ak budeme čeliť pozemnej operácii, musíme byť schopní bojovať na zemi". Ako dodal, "môžu nás zasypať raketami, ale nikdy nebudú viesť pozemnú operáciu v Bielorusku - sme na to pripravení."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok