Rusko a Bielorusko majú vojenské cvičenie v blízkosti poľských hraníc. Na čo sa pripravujú?

TA3 TASR
12.11.2021 15:21

Neďaleko hraníc Bieloruska s Poľskom sa koná spoločné cvičenie armád Ruska a Bieloruska. Rusko na ne vyslalo jednotku výsadkárov.

Uviedla v piatok agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Podľa vyhlásenia ruského rezortu obrany ide o vopred neohlásenú kontrolu bojovej pripravenosti vzdušných síl, v rámci ktorej uskutoční jednotka ruských výsadkárov pristátie na neznámom mieste v Hrodnianskej oblasti ležiacej na západe  Bieloruska.

Ruské ministerstvo dodalo, že vyslaná jednotka sa zúčastní na spoločnom taktickom cvičení s jednotkami bieloruských ozbrojených síl. Spresnilo tiež, že po výsadku a splnení úloh sa ruskí výsadkári vrátia na svoju základňu v Rusku.

Podľa bieloruského ministerstva obrany cvičenie je štandardnou situáciou. Ruskí vojaci majú pristáť na cvičisku Gožskij, aby preverili "jednu zo zložiek zásahových síl zväzového štátu" Ruska a Bieloruska, informovala agentúra TASS.

Spoločné rusko-bieloruské cvičenie sa koná v čase vyhrotenia situácie na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom, kde na bieloruskej strane uviazlo niekoľko tisíc migrantov z krajín Blízkeho východu, ktorí sa chcú dostať do Európskej únie.

Poľsko rozmiestnilo na hraniciach s Bieloruskom tisíce vojakov, postavilo plot zo žiletkového drôtu a v pohraničnej oblasti vyhlásilo výnimočný stav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok