Transrodová žena Charlotte: Po priznaní sa cítim sebavedomejšie a nebojím sa povedať vlastný názor

TA3
12.11.2021 21:27

Charlotte Srnčík je mladá transrodová žena, ktorej bol pri narodení pripísaný mužský rod na základe pohlavia. Narodila sa pred dvadsiatimi rokmi v Spišskej Novej Vsi a svoj život prežila do roku 2020 ako chlapec. Práve na jar toho roku sa však definitívne rozhodla pomenovať svoju transrodovosť a oznámila to rodičom, ktorí ju podporujú.

char.jpg
TA3

Hostkami moderátorky Márie Bernáthovej v Klube TA3 bola transrodová žena Charlotte Srnčík spolu s jej matkou Alenou Srnčíkovou.

Coming out mala na jar 2020

Jeden z výrazov, ktorý sa používa v súvislosti s transrodovými ľuďmi je "coming out". Tento výraz pomenúva moment, kedy sa transrodová osoba prizná s tým, čo cíti a prežíva. Charlotte ho mala na jar 2020. "Coming out som mala na jar 2020, konkrétne v máji, kedy som to povedala rodičom a verejný coming out pred spoločnosťou som mala tento rok 31. marca. Keď so mnou a rodičmi vyšiel článok," uviedla.

K rozhodnutiu vysť s priznaním von prišlo po hádke s mamou. "Bolo veľmi dobré, že to bolo takto, pretože ja sa poznám a ja by som to možno doteraz nepovedala," poznamenala Charlotte. Matka Charlotte sa rozhovorila aj o reakcii ich rodiny. "Reakcie boli také rôzne, ale nemôžem povedať, že to máme nejak odkomunikované, pretože nikto sa nič nepýta a my o tom nerozprávame," povedala Alena Srnčíková. "Neviem to pomenovať, ako to naozaj je," skonštatovala.

Cíti sa sebavedomejšia

Po priznaní pocítila Charlotte množstvo zásadných zmien vo svojom živote. "Som omnoho viac sebavedomejšia, nebojím sa povedať svoj vlastný názor a nebojím sa za seba postaviť," povedala Charlotte. "Stále som sa podceňovala, stále som na sebe videla iba tie zlé veci. Akonáhle som si prešla tým coming outom a uvedomením si kým som, tak je to omnoho lepšie," doplnila.

Celý rozhovor v relácii Klub TA3 si môžete pozrieť tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok