Na akýkoľvek útok neľútostne zareagujeme, varuje bieloruský minister obrany

TA3 TASR
12.11.2021 18:53

Bieloruský minister obrany Viktor Chrenin v piatok varoval, že po akomkoľvek útoku na hranici s Poľskom počas migračnej krízy bude nasledovať tvrdá vojenská reakcia.

Hraničí to s ekonomickou vojnou, tvrdí Bielorusko o sankciách za odklonené lietadlo
TASR/AP

Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Poľsko, členský štát Európskej únie, sa snaží vyriešiť migračnú krízu na hranici s Bieloruskom, a preto tam poslalo 15-tisíc vojakov, postavilo plot navrchu s ostnatým drôtom a schválilo aj výstavbu múru.

Chrenin vyhlásil, že to vyzerá tak, akoby Poľsko chcelo vtiahnuť Európu do vojenského konfliktu s Bieloruskom, a že zhromažďovanie zahraničných vojakov na bieloruskej hranici "v žiadnom prípade nesúvisí" s migračnou krízou.

"Bieloruské ozbrojené sily sú pripravené neľútostne zareagovať na akékoľvek útoky," povedal Chrenin vo videoodkaze. "Jazyk ultimát, vyhrážok a vydierania je neprijateľný," dodal.

"Chceme varovať horúce hlavy pred preceňovaním svojich schopností," uviedol a zdôraznil, že Rusko ako spojenec Bieloruska je pripravené pomôcť zaistiť bezpečnosť krajiny.

Stovky migrantov, prevažne Kurdov z Blízkeho východu, sú už niekoľko dní uviaznuté na bielorusko-poľskej hranici v takmer mrazivom počasí. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila, že je "veľmi znepokojená" ich kritickou situáciou.

Poľsko odmieta migrantov vpustiť cez hranicu na svoje územie, pričom Západ obviňuje bieloruského lídra Alexandra Likašenka z toho, že ich priváža do svojej krajiny a potom posiela k hranici a má to byť odplata za sankcie.

Rusko ukázalo Minsku podporu tak, že tento týždeň poslalo hliadkovať nad Bielorusko strategické bombardéry, a v piatok obe krajiny oznámili, že neďaleko poľskej hranice má cvičenie spoločný oddiel výsadkárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok