Irak plánuje presun svojich občanov, ktorí o to požiadajú, z poľsko-bieloruskej hranice naspäť do vlasti

TA3 TASR
12.11.2021 18:00

Irak v piatok oznámil, že pripravuje zoznam svojich občanov uviaznutých na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom, ktorí si želajú dobrovoľný návrat do vlasti.

Irak Lietadlo boeing letisko 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Sme pripravení zorganizovať viac ako jeden (repatriačný) let, aby sme poskytli pomoc každému, kto sa chce dobrovoľne vrátiť domov," povedal hovorca irackého ministerstva zahraničných vecí, ktorý zároveň dodal, že irackí diplomati z Moskvy a Varšavy pricestovali do hraničného pásma, aby "skontrolovali bezpečnosť" migrantov a komunikovali s príslušnými úradmi.

Irak zároveň oznámil, že bieloruské diplomatické misie v Bagdade a v Arbíle – hlavnom meste autonómnej oblasti Iracký Kurdistan –, ktoré Iračanom poskytovali turistické víza, boli minulý týždeň "dočasne zatvorené". Národná letecká spoločnosť Iraqi Airways oznámila, že už v auguste na neurčito prerušila dopravu medzi Bagdadom a Minskom. Od tamojších úradov však získali povolenie prevádzkovať jednosmerné lety z Minska do Bagdadu.

Stovky migrantov a žiadateľov o azyl, z ktorých mnohí sú Kurdi z Iraku, uviazli na poľsko-bieloruskej hranici. Svetová zdravotnícka organizácia v piatok uviedla, že je "veľmi znepokojená neutešenou situáciou" týchto ľudí. Teplota v oblasti totiž dosahuje bod mrazu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok