Zrýchlite svoj metabolizmus. V štyridsiatke posilňujte, v päťdesiatke zmeňte cukry

TA3/zm
1.8.2021 10:00

Naše telo funguje rozdielne, ak máme dvadsať alebo ak máme štyridsať. V každej dekáde je preto potrebný iný prístup aj pri udržiavaní sa v kondícii a štíhlej línii. Naštartuje svoje metabolizmus práve podľa veku.

Zrýchlite svoj metabolizmus. V štyridsiatke posilňujte, v päťdesiatke zmeňte cukry
Pexels/ Mikhail Nilov

Zrejme to poznáte na vlastnej koži. V mladosti ste mohli zjesť, čo ste chceli a nepribrali ste. Ale ak aj, kilá šli sami dole bez nejakej väčšej námahy. S pribúdajúcim vekom a vplyvom hormónov však ženy chudnú oveľa ťažšie, ale aj na to existuje riešenie. Spoznajte svoj organizmus a doprajte mu podľa veku presne to, čo potrebuje na naštartovanie metabolizmu. 

Dvadsiatničky

Približne do veku 25 rokov sa ženské telo ešte stále vyvíja, tvoria sa napríklad kosti. Hneď ako sa tento proces zastaví, zmení sa aj u žien pred tridsiatkou spaľovanie, a tak sa často stáva, že dievčatá, ktoré boli v puberte kosť a koža sú o desať rokov ťažšie aj o desať kilogramov. Pritom nemuseli urobiť nič inak, len telo zmenilo spaľovanie. 

V tomto veku je teda najpodstatnejšie myslieť na budúcnosť. Mali by ste si vybudovať zdravé návyky, ktoré zahŕňajú nielen vyvážený jedálny lístok, ale aj nejaký pohyb. Nájdite si šport, ktorý vás baví a vďaka ktorému sa neskôr budete vedieť udržiavať vo forme.    

Tridsiatničky

Všetko závisí od vašej svalovej hmoty. Každých desať rokov života totiž prirodzene prichádzame o 3 až 5 percent. Čím viac svalovej hmoty však máte, tým lepšie telo dokáže spaľovať aj tuky. Ak ste pred tridsiatkou nešportovali, ani teraz ešte nie je neskoro začať. 

Najväčším problémom tohto veku býva nepravidelná strava. Je jedno, či sa venujete kariére alebo materstvu, v oboch prípadoch sa ženy zvyknú trochu zanedbávať a jesť nárazovo, čo samozrejme nie je pre metabolizmus výhra.   

Štyridsiatničky

Ku všetkému, čo ste už zažili v rokoch minulých a spoznali, ako vaše telo funguje a na čo reaguje, sa v tomto veku pridávajú ešte aj hormóny. V praxi to vyzerá, že sa na niektoré ženy nalepí aj to jedlo, na ktoré sa len pozreli. Ak priberáte v dôsledku hormonálnych zmien, v tomto veku sa tuk najčastejšie ukladá na brušných partiách. 

Zamerajte sa na jedálniček, ktorý potrebuje niekoľko zásadných zmien. V prvom rade, hladovanie metabolizmus spomaľuje, takže zabudnite na diétu, ale hľadajte riešenie vo vyváženej strave. Druhá vec je, že by ste mali znížiť kalorický príjem, čo v tomto prípade neznamená menej a menších porcií, ale inú skladbu jedla, postavenú najmä na bielkovinách a vláknine. 

Čo sa týka športu, ak ste doteraz vyznávali kardio aktivitu, pridajte si aj posilňovací tréning. Telo v tomto veku začína ochabovať a nevyrieši to nič iné, len nabratie svalovej hmoty. 

Päťdesiatničky

K zmene prichádza najmä vtedy, keď ženy prekonajú menopauzu. V podstate aj päťdesiatničky sa môžu riadiť všetkým tým, čo o desať rokov mladšie ženy, no v strave buďte na seba ešte prísnejšie. Po hormonálnych zmenách sa naozaj na vás môže nalepiť hocičo, a tak by ste mali zmeniť rafinované cukry v strave za kvalitné sacharidy. Glukóza nám totiž slúži na energiu, ale okolo päťdesiatky ženské telo stráca schopnosť cukry premieňať a správne využívať, takže si ich odkladá, bohužiaľ, ako tuk.  

Témy: dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok