Opäť prežívame Vianoce, tvrdí matematik Kollár. Je možné, že šírenie vírusu je na vrchole

TA3
12.11.2021 10:40

"Vianoce 2020 prežívame znovu práve dnes," píše matematik Richard Kollár na sociálnej sieti. Pandemická situácia je momentálne na úrovni, akú si pamätáme z minulých vianočných sviatkov a podľa Kollára sa zároveň dostávame do obdobia, keď by mal prísť vrchol incidencie šírenia koronavírusu.

Opäť prežívame Vianoce, tvrdí matematik Kollár. Je možné, že šírenie vírusu je na vrchole
TASR/Jaroslav Novák

Hranica pol milióna infikovaných

Kollár upozorňuje, že počas minuloročných Vianoc bola pandemická situácia takmer identická s tou súčasnou. "Rovnaká bola vážená incidencia antigénových a PCR testov, rovnaký bol počet hospitalizácií s potvrdeným ochorením Covid-19, a rovnaká bola aj vážená pozitivita všetkých testov. V princípe takmer všetko, čo si vieme predstaviť," vysvetľuje matematik. 

Ako píše Kollár, na Slovensku sme dosiahli hranicu pol milióna infikovaných. "Nie je to dôvod na oslavu, je to strašné, že sa pravdepodobne už infikovalo v tejto vlne 9 % našej populácie. Na druhej strane to hovorí, že sa dostávame do obdobia, keď by už aspoň teoreticky vrchol incidencie mohol prísť takmer kedykoľvek. Je možné, že ho uvidíme (aspoň lokálne) v najbližších dňoch," odhaduje Kollár. "Bol by to skutočný vianočný darček," píše.

Matematik upozorňuje, že ak by sa incidencia šírenia koronavírusu v týchto dňoch skutočne zastavila, "bude trvať ešte aspoň dva týždne, kým podobné zastavenie uvidíme v nemocniciach". Ide však podľa neho o "extrémne optimistický scenár".

Opatrenia prišli skôr

"Pred rokom sme opatrenia prijali až po Vianociach a začali platiť až po Novom roku, tentokrát sme to stihli o trochu skôr, približne relatívne o týždeň skôr," konštatuje Kollár s tým, že opatrenia aj tak prichádzajú neskoro a ich vymožiteľnosť je slabá. "Je to tak a znovu sa niečo nezvládlo, nezvládla to vláda zabezpečením kontroly, nezvládli to obyvatelia, ktorí si z opatrení urobili trhací kalendár," kritizuje.

Podľa Kollára by hlavným cieľom opatrení malo byť už len dosiahnutie vyššej zaočkovanosti prvou, druhou aj treťou dávkou. "To jediné je totiž skutočným východiskom. Záujem o očkovanie stúpa. Preto je teraz čas pritlačiť ešte viac, uvídime, či to, čo sa schválilo, bude stačiť," píše na Facebooku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok