Veľmi zlá správa. Pandémia sa na Slovensku presunula do nových lokalít, predpokladá matematik Kollár

TA3
8.11.2021 14:25

Nemocnice na Slovensku zažívajú zatiaľ najťažší deň tejto pandemickej vlny, napísal na Facebooku matematik Richard Kollár. V statuse zhodnotil súčasnú pandemickú situáciu a najnovšie čísla v súvislosti s koronavírusom.

Kollár
TASR/AP

Čiastočne dobrou správou podľa Kollára je, že rýchlosť nárastu pozitivity antigénových testov začína klesať. "Stále však pozitivita rýchlo rastie, preto nám bude ešte zrejme pár týždňov trvať, kým dosiahne svoj vrchol," vysvetlil. Kollár považuje pozitivitu antigénových testov za najlepší indikátor epidemického stavu na Slovensku, "keďže jediný nie je ešte vôbec blízko svojej kapacity (ako nemocnice, či PCR testy)"

Kollár si všíma, že PCR testy sa vrátili do "systematického rastu cca 20 % týždenne". Nie je to podľa neho dobrá správa. Matematik predpokladá, že tento rast súvisí s tým, že pandémia na Slovensku sa presunula "do nových geografických lokalít, kde sa plošne šíri tak, ako pred pár týždnami ešte len v pár najviac postihnutých lokalitách". Podľa Kollára je exponenciálny rast charakteristický práve pre úvodné fázy rastu. "To by bola veľmi zlá správa," konštatuje. 

Kollár upozorňuje, že čísla z dneška uvidíme až zajtra. "Vieme však aj to, že o týždeň to bude zase ešte horšie," podotkol. "Táto vlna bude opäť devastujúca pre celú našu spoločnosť, a len spoločne sa môžeme postarať o to, aby jej dôsledky boli nižšie ako v najhorších scenároch."

Vyše 1300 zdravotníkov podpísalo list s výzvou na očkovanie. Na ľudí apelujú, aby sa vakcín nebáli, nemocnice sa totiž plnia čoraz mladšími ľuďmi. K výzve sa pridal aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, podľa ktorého je to jediná cesta von z pandémie. Väčšina úmrtí na koronavírus je podľa zdravotníkov odvrátiteľná očkovaním. Problémom je tiež to, že mnohí ľudia sa pre naplnené lôžka nemusia dostať včas k primeranej starostlivosti. 

Tlačovú besedu o výzve zdravotníkov si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok