Zamestnanec by sa mal v práci preukázať Covid passom. Návrh prešiel do druhého čítania

TA3 TASR
11.11.2021 16:17

Zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu Covid-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Vyžadovať by sa to mohlo aj v prevádzkach.

Aplikácia na overovanie covid preukazov sa testuje a čaká na schválenie ministerstva
TASR/Martin Baumann

Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, by nemali vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia Covid-19. Návrh vo štvrtok posunuli poslanci Národnej rady SR do druhého čítania. Parlament o ňom rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Zamestnanec by si podľa návrhu mohol testovanie zabezpečiť sám alebo mu ho má bezplatne zabezpečiť zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, malo by sa to kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, a to bez náhrady mzdy. "Nemožno však vylúčiť, že strany sa dohodnú na inom režime, napríklad náhrade mzdy, čerpaní dovolenky," uvádza sa v materiáli.

Ak testovanie odmietne policajt, colník alebo vojak, automaticky by dostával služobné voľno bez nároku na plat. Počas krízovej situácie by z dôvodu ochorenia Covid-19 malo byť možné uzatvoriť prevádzku. Mala by tak urobiť osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor a o pomoc môže požiadať aj policajta.

Okamžite uzatvoriť prevádzku, prípadne jej časť, z dôvodu porušenia nariadených opatrení by malo byť možné až na 30 dní. Policajt by tiež mohol od ľudí vyžadovať potvrdenie o očkovaní, prekonaní alebo negatívnom teste na ochorenie Covid-19.

Ak osoba urazí zdravotníkov, sfalšuje Covid pass alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti, tak by malo byť možné uložiť jej pokutu do 1000 eur. Za priestupky možno v blokovom alebo rozkaznom konaní pokutovať do 500 eur. Za priestupy spáchané počas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu by mala byť pokuta do 1500 eur, v blokovom konaní do 700 eur.

Podľa nových pravidiel by sa mala tiež pandemická PN od 1. decembra dostať na úroveň štandardnej PN. Doteraz boli podmienky pandemickej PN výhodnejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok