Moderátor Alfonz Šuran: V deň výročia pádu dvojičiek som bol 10 metrov od prezidenta Bidena

TA3
11.11.2021 16:40

Spojené štáty americké po 18-tich mesiacoch otvorili svoje hranice pre zaočkovaných Európanov. Rok a pol do USA nesmeli cestovať turisti, ani biznismani. Výnimku mali novinári, čo na prelome augusta a septembra využil kolega, moderátor TA3 Alfonz Šuran. Tu je jeho pohľad na superveľmoc na druhom brehu Atlantiku.

Moderátor Alfonz Šuran: V deň výročia pádu dvojičiek som bol 10 metrov od prezidenta Bidena
aaš

Do USA som chcel ísť už dávno, ale v podstate tým impulzom, prečo som išiel až teraz, bolo 20. výročie pádu dvojičiek, ktoré sa spája aj so začiatkom vysielania Televízie TA3. Ponúkol som to aj šéfke spravodajstva, že môžem urobiť vstup z NY, jej sa to páčilo a tak som do toho išiel. A potom bola z toho de facto viac ako mesačná spoznávacia cesta po USA,“ hovorí Alfonz Šuran, moderátor Televízie TA3, ktorý sa s nami podelil o dojmy a zážitky z tejto narýchlo naplánovanej cesty.

Podľa cieľa tvojej cesty bol prvou zástavkou teda New York.

Áno. New York bol na začiatku môjho cestovania po USA a doslova ma pohltil. Fascinovala ma jeho mohutnosť, výška, pulzujúci život. Podľa filmov, fotografií a histórie som bol nadšený z New Yorku 30.-tych rokov, kedy bola postavená napr. aj budova Empire State Building. Nevedel som sa vynadívať na architektúru z toho obdobia. Mesto bolo bez turistov zvláštne, ulice poloprázdne, hotely s voľnými izbami.

Od tragického teroristického útoku v dejinách USA uplynulo 20 rokov. Dve lietadlá vrazili do budov Svetového obchodného centra, priblíž nám 11. september 2021.

Ubytoval som sa asi 10 minút pešo od pamätníka Ground Zero, kde predtým stáli ikonické dvojičky. Deň pred výročím som sa tam išiel pozrieť okolo polnoci a môžem vám povedať, že to miesto bolo desivé. Dve veľké jamy, zmenené na žulový pamätník s padajúcou vodou. Mal som fakt husiu kožu, keď som si predstavil, že tam zahynulo takmer tri tisíc ľudí. V deň výročia som tam musel byť veľmi skoro, už o pol ôsmej ráno bolo totiž všetko uzavreté. Novinári sa sústredili pri hlavnom vchode pre verejnosť, mne sa ale nepozdávalo, že by práve tadiaľto prišiel americký prezident. Vďaka nočnej obhliadke som priestor poznal a našiel som si výborné miesto, odkiaľ som mal možnosť vidieť príchod limuzíny s prezidentom USA Joeom Bidenom naozaj z približne 10 metrov. Ochranka fungovala perfektne, krátko po príchode k "prezidentskému" vchodu ma obkolesilo pár ľudí v civile. Po chvíli usúdili, že odo mňa nebezpečenstvo nehrozí a presunuli sa k ďalším prichádzajúcim... Ešte musím spomenúť príchod do mesta. Už zhruba 50 kilometrov od New Yorku som si všimol svetelné lúče, ktoré do výšky 6 kilometrov svietili na pamiatku dvojičiek. Bola to skutočná Pocta vo svetle.

Aký bol ďalší plán, aké miesta si stihol vidieť?

Ameriku som precestoval krížom-krážom. Bolo to aj vďaka priateľom, Slovákom, ktorí tam dlhodobo žijú. Po New Yorku nasledoval Baltimore v Marylande s reštauráciami s vynikajúcim krabím koláčom, samozrejme nádherný, čistý a upravený Washington, kde moc Ameriky doslova cítite. Na severnom okraji Washingtonu som si zriadil aj dočasné sídlo a odtiaľ podnikal ďalšie cesty. Prvá smerovala do Charlestonu v Južnej Karolíne. Nádherné historické mesto s temnou históriou, ale skvelými ľuďmi a veľmi príjemnou atmosférou. Mesto má až európsku atmosféru a pokojne by sa v jeho okolí dala na plážach stráviť aj celá dovolenka. Orlando na Floride je síce vo vnútrozemí, ale vďaka skvelej polohe sa vyhýba hurikánom a ak túžite po mori, môžete sa vydať k brehom Atlantiku, alebo na opačnú stranu k Mexickému zálivu. Nočný život aj napriek Covidovým opatreniam fungoval a miestne kluby ponúkali príjemnú zábavu s programom hlboko do noci. Ďalšou zastávkou, ktorú som nechcel za žiadnych okolností vynechať bol Key West, najjužnejšie miesto kontinentálnych Spojených štítov, kam sa dá prísť autom. Leží na ostrove, len 140 kilometrov od Kuby, ponúka teda nefalšovanú karibskú atmosféru. Už len cesta autom tam je zážitok. Mnohohodinová jazda po nekonečných mostoch ponad nádhernú lagúnu s palmami bola nádherná. Key West je akoby štát v štáte. Vôbec nemáte pocit, že ste v Amerike. Uvoľnená atmosféra vás pohltí, pláže ohúria, kluby každý večer lákajú a tak sa pobyt trocha natiahol, ale stálo to za to. Osobne sa mi tam páčilo viac ako v Miami, ďalšej zastávke na ceste po USA. Veľkomesto na pláži, ako som ho vnímal, ponúka oddych v prímorskom štýle, kombinovaný s luxusom vysokých hotelov, drahých klubov a nočného života. Kto to má rád, neurobí návštevou Miami chybu. Poslednou zastávkou na Floride bol Mys Canaveral, stredisko NASA, odkiaľ štartujú americkí astronauti na ceste do vesmíru. Počas svojej 28-ročnej kariéry televízneho moderátora som toto miesto spomínal nespočetne krát, nepozrieť sa sem by bola chyba. Covid, žiaľ, zasiahol aj sem a tak sa nedalo dostať na všetky inak prístupné miesta, ale i tak bola táto zastávka fascinujúca... Georgiu v mojom cestovateľskom pláne zastupovalo mesto Savannah. Opäť krásne historické mesto, známe scénami z filmu Forest Gump. Pamätáte si lavičku v parku, kde sa Forest rozpráva s babičkou a pozoruje letiace pierko? Kulisu im robilo práve toto mesto. Výborná kuchyňa, upravené ulice, pokoj, miesto ako stvorené na dovolenku. Odporúčam! Celú túto cestu som absolvoval v kabriolete a na počítadle kilometrov som mal po návrate do Washingtonu vyše 4100 kilometrov.

Všetko, čo spomínaš, sú mestá na východnom pobreží USA, navštívil si aj západ?

Cestovania autom som mal načas dosť, takže nasledoval presun do Denveru v Colorade, kde majú asi najkrajšie letisko, ktoré som v Amerike videl. Tento zážitok ale rýchlo zatienilo nevadské Las Vegas. Mesto hazardu je veľké, to čo sem ale turistov láka, je na jednej ulici, doslova na pár kilometroch štvorcových. Kasína, hotely, kluby, reštaurácie, obchody a atrakcie akoby naznášané z celého sveta, umelá sopka, egyptská pyramída so sfingou, Eifelova veža, Benátske kanály, či newyorská Socha slobody sú tu pár krokov od seba, obklopené luxusnými hotelmi s herňami tak rozsiahlymi, že cesta na recepciu môže trvať nekonečne dlho. No najkrajší zážitok ma ešte len čakal. Let vrtuľníkom do Grand Canyonu. Popisovať ho nebudem, pozrite si video. Las Vegas s týmto výletom odporúčam.

Trochu ma sklamalo Los Angeles v Kalifornii. To množstvo bezdomovcov vo mne jednoducho vyvolalo smútok, sklamanie. Kedysi mesto snov sa dnes mení na mesto chudoby. Ešte stále spracovávam v sebe ten kontrast Ameriky, na jednej strane nesmierne bohatstvo, na strane druhej veľa biedy. Hollywood so svojim nekonečným chodníkom slávy treba vidieť, pozrieť si filmové štúdiá, okúpať sa v Tichom oceáne, ale nedá sa to oddeliť aj od tej menej slávnej reality tohto mesta. Počet bezdomovcov tu odhadujú na 150-tisíc.

Stačilo ti tých 32 dní alebo plánuješ návrat?

Amerika sa nedá prejsť a spoznať za taký krátky čas. Nalietal, najazdil a nachodil som vyše 30-tisíc kilometrov, ale stále je to málo nato, aby som mohol povedať, že USA poznám. Jasné, vrátil by som sa rád a je dobrá správa, že do Ameriky sa dá opäť cestovať.

VIDEO: Pozrite sa, ako vyzerá let vrtuľníkom nad Grand Canyonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok