Natália Fónod Babincová: Moderátor by mal mať skúsenosť s redaktorskou prácou

TA3
2.10.2021 07:00

„Je medzi nami veľmi dobrá pracovná a ľudská chémia, pracuje sa nám spolu naozaj výborne,“ hovorí moderátorka TA3 Natália Fónod Babincová o práci v relácii Raňajky. V rozhovore prezrádza, aké zručnosti musí mať správny moderátor spravodajskej televízie a ako dokáže skĺbiť náročnú prácu moderátorky spravodajskej televízie a matky.

Natália Fónod Babincová: Moderátor by mal mať skúsenosť s redaktorskou prácou
anfb

Ste moderátorkou Správ TA3, spovedáte však aj hostí v Štúdiu TA3. Ktorý hosť bol vaším najzaujímavejším a prečo?

Každý jeden hosť je pre moderátora zaujímavým zážitkom. Moderátor sa veľa pýta a veľa sa tak dozvie. Mala som množstvo vynikajúcich hostí, no vynára sa mi pred očami jedna hostka, ktorá ma svojím postojom úplne odzbrojila. Ľudské práva postavila na najvyšší piedestál a ukázala mi, ako si zachovať aj v tých najťažších chvíľach pokoj a rozvahu bez ohľadu na okolnosti. Bola to toho času nórska veľvyslankyňa na Slovensku, jej Excelencia Trine Skymoen, ktorá prišla do štúdia TA3 v roku 2011 po brutálnych útokoch extrémistu Andersa Breivika. Napriek tomu, čo tento muž urobil, obhajovala nevyhnutnosť dodržiavať právo na riadny súdny proces a dodržiavať ľudské práva v zaobchádzaní so zadržaným. Priznám sa, mne ako pozorovateľovi vtedy vrela krv v žilách a predstava, že od niekoho, kto v masakri stratil svoje dieťa alebo blízkeho, chcieť, aby sa s Breivikom zaobchádzalo podľa práva, mi prišlo takmer nemožné. No ona mi vysvetlila, že Nórsko si mimoriadne ctí zásady dodržiavania ľudských práv a zákon a že nikdy neskĺznu pod túto vysoko nastavenú latku. Tento rozhovor vo mne ešte dlho rezonoval a nezabudnem naň dodnes.

V TA3 moderujete spravodajské bloky aj v novej relácii Raňajky. V čom je iné moderovanie správ v tejto relácii v porovnaní s moderovaním bežných Správ TA3?

Ranné spravodajské bloky v Raňajkách sú, čo sa dĺžky týka, kratšie. Trvajú iba necelých 8 minút. Ďalšou zmenou je to, že pri hlásení správ stojíme, takže je nám vidieť aj nohy. Snažím sa preto nezabudnúť si na rannú službu lodičky, aby som tam nemusela stáť v teniskách. Pre mňa príjemným oživením je krátka debata s moderátorom pred uvedením správ. Vzniká spontánne, z danej situácie, a to ma na tom veľmi baví.

Natália Fónod Babincová anfb

Na relácii Raňajky pracujete viacerí kolegovia, aká je medzi vami pracovná nálada?

Je medzi nami veľmi dobrá pracovná a ľudská chémia, pracuje sa nám spolu naozaj výborne. Mám rada profesionálov, ktorí sa osobne neberú príliš vážne. A práve ranná relácia má nielen informovať o podstatných témach doma a vo svete, ale aj dobre naladiť a takú atmosféru vytvoríte iba s ľuďmi, ktorí sa vedia „prepnúť“ aj do menej formálneho vystupovania.

Ste ranné vtáča?

Vôbec nie som ranné vtáča. Milujem spať alebo len tak leňošiť. Veľmi mi pomohlo, keď som sa stala mamou, naučila som sa „rýchlejšie spať“. Túto myšlienku pôvodne vyslovil Arnold Schwarzenegger a náramne ma pobavil. Na materskej som ju pochopila a začala ju aplikovať.

Nerobí vám skoré vstávanie problémy?

Dvakrát sa mi stalo, že som takmer odpadla. Dôvodom je môj nízky tlak: ak po prebudení rýchlo vstanem, vie to telo výrazne oslabiť. Odvtedy sedím radšej chvíľu na posteli, potom vstanem a naraňajkujem sa. Toto je môj ranný rituál. A potom spokojná, hoci aj keď nevyspatá idem do práce. Kolegovia sa na mne častokrát bavia, že som niekedy až priveľmi plná energie, ale to je tiež o samo-naladení sa. Kto chce vidieť zívajúcu moderátorku bez energie? Ja teda nie.

Ktoré zručnosti a znalosti musí mať správny moderátor spravodajskej televízie?

Musí byť maximálne profesionálny, bez ohľadu na to, čo prežíva v súkromí: či ho niečo trápi, bolí, je mu zle, je unavený, vyčerpaný a pod. Vždy musí ísť na obraz s maximálnym možným nasadením. Samozrejme, musí ovládať spisovný jazyk, mať zreteľnú výslovnosť, príjemný hlas a tvár. Na Slovensku sa vo väčšine médií stalo akousi tradíciou, že na moderátorské stoličky sa dávajú krásne, dokonalé tváre, ktoré keď začínajú, majú ledva tri krížiky na chrbte. Nemalo by to však byť len o tom. Pozrime sa do iných krajín, a to nemusíme chodiť ďaleko. V Česku alebo Maďarsku sú na obraze aj starší moderátori. Moderovanie predsa nie je súťaž miss alebo mister. Moderátor by mal byť príjemný, skôr sympatický ako krásny a malo by byť jedno, akej je pleti, či má dokonalú tvár alebo postavu. Divák musí hlavne veriť tomu, čo hovorí. A tým sa aj dostávam k podstate, čo by mal podľa mňa, moderátor mať: skúsenosť s redaktorskou prácou. Áno, aj bez nej môže byť niekto dobrým moderátorom, no každý vo fachu vidí, kto k „redaktorčine“ pričuchol a kto ju obišiel. Z vlastnej skúsenosti viem, že tie roky poctivej práce za redaktorským stolom sa mi stokrát zúročili za tým moderátorským.

Pri vašej náročnej práci určite potrebujete dostatočne relaxovať. Ako najradšej oddychujete?

V tichu. Po množstve hodín vysielania a rozprávania rada „počúvam“ ticho. Veľmi rada čítam, idem do prírody na túru, relaxujem aj pri starých filmoch, vyhľadávam aj prírodopisné, historické dokumenty a o umení. V rokoch pred materskou mi boli relaxom aj hodiny operného spevu, ktoré ma nabili neskutočnou pozitívnou energiou. Spev je ako cvičenie, vyplavuje endorfín a vy sa cítite síce unavený, pretože veľa pracujete s dýchaním a bránicou, ale nesmierne šťastný.

Hoci v spoločnosti môžem pôsobiť ako extrovert, rada som vo svojom svete, ktorý tvoria moji najbližší. Žijeme na dedine, blízko umelého ramena Dunaja, relaxom je mi tak už samotný príchod domov. Vôbec, na tej ozajstnej dedine je iný kolobeh života, pokojnejší, viac pri zemi a tým pri veciach, ktoré sú v živote dôležité. To mi dodáva energiu, ktorou potom srším ďalej, do toho druhého, uponáhľaného sveta. Ale úplne najväčší relax je, keď sa doma v pokoji hrám s dcérkou alebo sa spolu túlame v prírode. Malé detské hry, ktoré mi robia veľký balzam na duši.

Natália Fónod Babincová anfb

Ktoré miesta najradšej navštevujete?

Náš domov, ale ten nenavštevujem, keďže tam žijem. Tých miest je viac, napríklad rodičovský byt či miesta, kde sa stretnem aj s inými členmi rodiny. Veľmi dobre sa cítim aj v múzeách, galériách, divadlách. Snažím sa vytvárať si obľúbené miesta tam, kde sa cítim dobre s ľuďmi, ktorých mám rada. Tie podstatné miesta si nesiem v spomienkach a v srdci, takže sú stále so mnou a keď zavriem oči, som tam opäť.

Máte krásnu štvorročnú dcérku, ako dokážete skĺbiť prácu a súkromie?

Nie je to ľahké, keďže starých rodičov nemáme po ruke, ako sa hovorí. Je to najmä o hľadaní kompromisu s mojím manželom: ktoré dni mi vie pomôcť a ktoré nie, keďže on sám má zodpovednú pozíciu vo svojom odbore. Takže ak to vzdá on, budem musieť aj ja, ale zatiaľ má pre moju prácu, ktorá je pre mňa skôr hobby a srdcovkou, pochopenie a podporu.

Natália Fónod Babincová anfb
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok