ROZHOVOR: Môže sa stať aj to, že firmy nezaočkovaných jednoducho vyhodia, tvrdia zamestnávatelia

TA3/mm
11.11.2021 15:03

Nesúhlasíme s finančným bremenom testovania, hodnotí návrh vlády na opatrenia, vedúce k zastaveniu kritickej situácie v spoločnosti Rastislav Machunka, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR.

zamestnanci spoločnosť mzda 1140px (SITA/Tomáš Somr)
SITA/Tomáš Somr

Navyše relevantnosť týchto AG testov na variant delta plus je prinajmenšom otázna. Preto podľa neho firmy navrhujú iné riešenie – nech si testy platia neočkovaní a nech platia viac na zdravotné poistenie.

Vláda v stredu schválila nové opatrenia, ktoré majú zastaviť rýchlo sa zhoršujúcu epidemickú situáciu. Opatrenia musí ešte schváliť parlament. Ako ich hodnotíte?

Pozitívne aj negatívne. Jedinou negatívnou vecou je to, že finančné bremeno vykonávania testov sa prenáša na zamestnávateľov, s čím zásadne a kategoricky nesúhlasíme. Všetko ostatné je v poriadku. Pozitívne hodnotíme, že môžeme kontrolovať covid pasy a zistiť tak, kto je a kto nie je očkovaný, testovaný alebo ochorenie prekonal. Rovnako pozitívne hodnotíme aj reálne kompetencie prevádzkovateľov na to, aby dokázali kontrolovať covid pasy pri vstupe do prevádzok. Oceňujeme aj kompetencie pre políciu. Len k spomenutej jednej veci máme negatívne stanovisko.

Prvé dva týždne, teda spolu štyri vlny testovania, vám vláda preplatí, respektíve pomôže s testami. Čo však potom? Už sa pripravujete na testovanie, zháňate napríklad testy?

Nepoznáme presné pravidlá a nevieme, ako to má fungovať. Beží komunikácia s ministrom hospodárstva a s vládou, pretože aj tá tlačovka po vláde končila tak, že sa budú ďalej hľadať riešenia. Počítame s tým, že testy zabezpečí štát. Vláda tvrdí, že je ich v hmotných rezervách dostatok, čiže nie je dôvod, aby sme my niekde zháňali testy. Druhá vec je, ako to má byť zabezpečené z hľadiska relevantnosti výsledkov. My nie sme poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a ak to má byť test, ktorý má byť relevantný pre režim OTP, k tomu potrebujeme zdravotníka, takže tieto veci musíme dotiahnuť do konca. Ale čo je absolútne kľúčové: testovanie sme požadovali aj my, ale na začiatku roka. Vtedy sme sa postavili za pandemické opatrenia, chceli sme ich dodržiavať a aj sme ich dodržiavali a realizovali vrátane testovania vo firmách, ktoré sme realizovali my. Ale to bol január, kedy iné riešenie nebolo. Nemyslíme si, že testovanie antigénovými testami bude mať želaný protipandemický efekt, o ktorý nám ide. Máme tu už iný variant, deltu, dokonca deltu plus, ktorý je vysoko infekčný a tie testy na to absolútne nie sú dostatočné a výsledok sa nedostaví. Budeme mať vysoké náklady, veľa organizácie a malý efekt.

Čo by ste teda navrhovali?

Jediným riešením je očkovanie. Musíme maximálne sťažiť život pre nezaočkovaných a to tým, že si budú všetky potrebné testy hradiť sami, v plnej výške. Títo ľudia predstavujú vysokú záťaž pre zdravotný systém a keďže sú vysoko rizikoví, mali by platiť vyššie poistné. Tieto riešenia dávame ako námet pre vládu, lebo pokiaľ nebudeme mať zaočkovanosť 80 - 90 percent, tak sa budeme stále motať v jednotlivých vlnách pandémie a nepohneme sa dopredu.

Rozprával som sa s jedným zamestnávateľom. Má sto zamestnancov, z toho polovicu neočkovaných. Keď si prepočítal náklady na testovanie, tak povedal, že radšej všetkých nezaočkovaných vyhodí. Nebojíte sa, že tento "model" si osvoja aj ďalší?

Áno, samozrejme, to sa môže stať, to je reálne. A možno zavrie celú firmu, lebo bez nezaočkovaných nebude môcť pokračovať. Ak sa nebudú náklady kompenzovať, situácia bude veľmi problematická. A pri menších firmách MOM-ky nebudú kapacitne stačiť testovať pri nápore dvakrát týždenne.

V okresoch, kde je situácia lepšia, by malo zamestnávateľovi stačiť len zistenie informácie o očkovanosti zamestnanca. Má však toto pre vás nejaký zmysel teraz, v tejto fáze pandémie?

Áno, požadovali sme to už dávno. Vieme v rámci organizácie práce vytvoriť smenu len so zaočkovanými alebo len s nezaočkovanými. Alebo usporiadať kancelárie pre zaočkovaných a pre nezaočkovaných. Pretože zaočkovaní zamestnanci sa tých druhých boja. Je to požiadavka skôr zamestnancov a kde sa to bude dať, budeme to realizovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok