Machunka v TA3: O testovaní zamestnancov sme sa dozvedeli len z tlačovej besedy

TA3
10.11.2021 21:10

Podľa nových opatrení, ktoré schválila vláda, majú zamestnávatelia kontrolovať potvrdenie o očkovaní, testovaní či prekonaní ochorenia Covid-19 u svojich zamestnancov v práci. Ako to vnímajú firmy? Je to pre nich reálne? V Téme dňa odpovedal viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

zamestnanci práca firma 1140px (SITA/Tomáš Somr)
SITA/Tomáš Somr

Vláda schválila povinné testy

Do práce zrejme budú potrebné testy alebo potvrdenia o očkovaní či prekonaní koronavírusu. Zamestnanec si môže testovanie zabezpečiť sám, alebo mu ho bezplatne zabezpečí zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, malo by sa to kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, a to bez náhrady mzdy.

"Nemožno však vylúčiť, že strany sa dohodnú na inom režime, napr. náhrade mzdy, čerpaní dovolenky," uvádza sa v materiáli, ktorý schálila vláda. Premiér Eduard Heger neskôr uviedol, že "bremeno testovania" nenechajú len na zamestnávateľoch. Riešenia chce predstaviť v najbližších dňoch.

Diskusia s tripartitou neprebehla

Ako to vnímajú však samotní zamestnávatelia? "Testovanie sme požadovali ako dobrovoľnú vec, ako povinnosť to však odmietame. Náklady na testovanie zasiahnu do života firiem, nezasadala k tomu ani tripartita, dozvedeli sme sa to len z tlačovej besedy. To je absolútne neprijateľné," uviedol v TA3 Machunka s tým, že sa týmto štýlom opäť dostávame do obdobia vlády Igora Matoviča. Mnohé zákony doteraz podľa neho prechádzali na základe diskusie, nerozumie, prečo to teraz tak nebolo.

Zjednotiť sa podľa neho v otázke očkovania mohla aj opozícia. "Hľadá hlasy v antivaxerských skupinách, je to tragédia pre Slovensko," dodal.

Testovanie dvakrát za týždeň je podľa neho nerealizovateľné, problém vidí aj v súčasných mobilných odberných miestach, ktorých je menej. "Vo firmách testovanie realizovať nemôžeme, MOM sú kapacitne nastavené na úplne iné parametre. Zamestnanci ani nebudú mať možnosť niekde sa otestovať," uviedol a od vlády by privítal, keby aj toto riešila.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok