Do zoznamu nežiaducich účinkov vakcíny J&J pridali zdriedkavý druh zápalu

TA3 TASR
11.11.2021 14:43

Európska agentúra pre lieky (EMA) vo štvrtok odporučila pridať do zoznamu nežiaducich účinkov proticovidovej vakcíny od firmy Johnson & Johnson zriedkavý druh zápalu miechy – transverznú myelitídu.

Holandsko
TASR/AP (ilu)

Informovala agentúra Reuters. Hlásenia o tomto závažnom neurologickom ochorení viedli aj k prerušeniu ranej fázy klinických skúšok vakcín od spoločností AstraZeneca aj Johnson & Johnson. Obe sú založené na podobnej technológii.

Európska lieková agentúra taktiež oznámila, že vyhodnocuje hlásenia o syndróme kapilárneho presakovania v súvislosti s očkovaním vakcínou od Moderny. Agentúra zaznamenala šesť prípadov tohto ochorenia, avšak zatiaľ nie je potvrdený ich príčinný súvis s očkovaním. Toto ochorenie spôsobuje presakovanie tekutiny z malých krvných ciev (kapilár) a následne opuchy a pokles krvného tlaku. Tento jav skúma EMA aj v súvislosti s vakcínami od AstraZenecy a Johnson & Johnson.

Agentúra zatiaľ nemá dostatok dôkazov o možnej spojitosti zriedkavých prípadov multisystémového zápalového syndrómu s vakcínami na báze technológie mRNA od Moderny a konzorcia Pfizer/BioNTech. EMA prípady naďalej skúma. Pri tomto zriedkavom ochorení dochádza k zápalom viacerých orgánov naraz. Zápal môže postihnúť srdce, pľúca, obličky, mozog, oči či tráviace orgány.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok