K Francúzsku sa pripája aj Nemecko. Vakcínu od Moderny ľuďom pod 30 rokov podávať neodporúča

TA3 TASR
10.11.2021 14:16

Stála komisia pre očkovanie v Nemecku v stredu odporučila v rámci očkovania proti covidu podávať osobám mladším ako 30 rokov iba vakcínu od spoločností Pfizer a BioNTech. Zároveň neodporúča podávanie vakcíny od firmy Moderna pre túto vekovú kategóriu pre vyššie riziko zápalov srdca.

očkovanie vakcína koronavírus Moderna (1140px) TASR/AP
Vo veľkokapacitnom očkovacom centre Košického samosprávneho kraja od jeho otvorenia podali vakcínu takmer 31 tisíc ľuďom. S týmto číslom je kraj na prvom mieste v rýchlosti vakcinácie. Očkovanie vakcí

Platí to aj v prípade posilňovacích dávok u mladých ľudí, ktorí už predtým dostali vakcínu od Moderny. "Od začiatku očkovania proti ochoreniu Covid-19 vakcínami na báze technológie mRNA Comirnaty (BioNTech/Pfizer) a Spikevax (Moderna) je známe, že po podaní týchto očkovacích látok dochádza u mladších osôb v zriedkavých prípadoch k zápalovým ochoreniam srdca – myokarditíde a perikarditíde," píše sa v tlačovej správe Stála komisia pre očkovanie v Nemecku.

Ako vysvetľuje komisia, zápaly srdcového svalu (myokarditída) či osrdcovníka (perikarditída) sa vyskytujú u ľudí do 30 rokov častejšie po podaní vakcíny od Moderny než po očkovaní látkou od Pfizeru. U osôb nad 30 rokov očkovacia látka od Moderny nepredstavuje zvýšené riziko v porovnaní s tou od Pfizeru, tvrdí komisia.

Podľa doterajších dát je priebeh myokarditídy a perikarditídy u mladých v dôsledku vakcíny "prevažne mierny", informuje ďalej komisia. "Keďže ohľadne očkovania tehotných žien nie sú k dispozícii porovnávacie údaje o bezpečnosti vakcín Comirnaty a Spikevax, Stála komisia pre očkovanie v Nemecku odporúča podávať tehotným ženám bez ohľadu na vek očkovaciu látku Comirnaty," uvádza nemecká očkovacia komisia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok