FOTO Študenti nesúhlasia s reformou vysokých škôl. Zorganizovali protestný pochod

TA3
10.11.2021 14:23

Reforma vysokých škôl rozvírila diskusiu na akademickej aj politickej pôde. Zástupcovia univerzít nesúhlasia s viacerými zmenami, naopak ministerstvo školstva tvrdí, že to vysokým školám pomôže. Nespokojní s reformou sú aj študenti, ktorí zorganizovali protestný pochod.

V Bratislave vyšli v stredu popoludní do ulíc vysokoškolskí študenti. Protestným pochodom za slobodné vysoké školy požadujú stiahnutie návrhu reformy o vysokých školách z legislatívneho procesu a vyzývajú na dialóg. Novela zákona podľa nich skutočné problémy v školstve nerieši, naopak, vznikajú ňou ďalšie. 

"Prišli sme preto, pretože my študenti nesúhlasíme s predkladanou novelou vysokoškolského zákona. Bojíme sa možnej politizácie vysokých škôl a bojíme sa toho, že samospráva bude zničená, študenti nebudú mať svojich zástupcov na fakultnej úrovni a tým pádom sa nebudú môcť ďalej vyjadrovať o veciach fakultných a univerzitných," povedala Lucia Chudá, predsedníčka Študentskej časti Akademického senátu Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Pripravovaný návrh nie je podľa študentov reformou, pretože nerieši reálne problémy v školstve. Medzi ne patrí napríklad finančné zabezpečenie internátov, študentov trápi tiež kvalita vyučovania či nedostatočná podpora vyučujúcich, ktorí odchádzajú do zahraničia.

Zástupcovia študentov zároveň požiadali o oficiálnu audienciu u prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. Rezort školstva v utorok pre uviedol, že je v súvislosti s návrhom novely zákona o vysokých školách otvorený diskusii a uvíta akékoľvek návrhy a pripomienky k zákonu, ktorý sa momentálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. 

Návrh zákona podľa ministerstva školstva vychádza aj z relevantných zahraničných analýz, štúdií a porovnaní, z ktorých vyplýva, že slovenské vysoké školy nevyhnutne potrebujú reformu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok