Novela zákona o vysokých školách výrazne obmedzuje ich autonómiu. Rada vysokých škôl ju odmieta

TA3 TASR
10.11.2021 09:14

Rada vysokých škôl SR zásadne odmieta predložený návrh novely zákona o vysokých školách a žiada ministra školstva Branislava Gröhlinga o jeho stiahnutie z medzirezortného pripomienkového konania.

Vyplýva z uznesenia zo zasadnutia pléna Rady vysokých škôl SR, o ktorom informovala za radu Lucia Sebechlebská. Návrh novely vysokoškolského zákona je podľa rady "založený na výraznom obmedzení samosprávy a autonómie vysokých škôl a ich fakúlt, nerieši podporu kvality vysokoškolského vzdelávania a ani významný odlev mladých ľudí za vysokoškolským štúdiom do zahraničia." 

Zároveň sa Rada vysokých škôl SR ohradzuje voči dezinformáciám a účelovému vytváraniu negatívneho obrazu vysokých škôl vo verejnosti. 

Akademické obce škôl a verejnosť vyzýva radu na podporu a propagáciu petície za zachovanie akademickej samosprávy na vysokých školách a rovnako aj protestných akcií vrátane zodpovedného pochodu za slobodné univerzity. Pochod je naplánovaný na utorok 16. novembra v Bratislave.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v utorok uviedlo, že je v súvislosti s návrhom novely zákona o vysokých školách otvorené diskusii a uvíta akékoľvek návrhy a pripomienky k zákonu, ktorý sa momentálne nachádza v pripomienkovom konaní. Návrh zákona podľa ministerstva školstva vychádza aj z relevantných zahraničných analýz, štúdií a porovnaní, z ktorých vyplýva, že slovenské vysoké školy nevyhnutne potrebujú reformu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok